Spisovateľka kritizovala tetovanie šéfky novozélandskej diplomacie, jej knihu stiahli z predaja

Kniha novozélandskej spisovateľky Olívie Piersonovej bola stiahnutá z ponuky veľkého internetového kníhkupectva potom, čo sa autorka nevyberavo vyjadrila o tradičnom maorskom tetovaní novej šéfky novozélandskej diplomacie. Tetovanie, ktoré má ministerka Nanaia Mahutaová na brade, je podľa nej "škaredé a necivilizované". Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

04.11.2020 16:36
debata (21)

„Vážne? Toto je tvár novej novozélandskej ministerky zahraničia? Tvárové tetovanie nie je práve to, čo by patrilo k uhladenému, civilizovanému vzhľadu diplomata 21. storočia,“ napísala Piersonová na twitteri.

Mnoho diskutérov jej príspevok odsúdilo ako rasovo a kultúrno necitlivý a upozornilo na to, že tetovanie „moko“ je súčasťou kultúry pôvodných obyvateľov Nového Zélandu.

Piersonová však novozélandskému serveru Stuff povedala, že si za svojimi výrokmi stojí a že tvárové tetovanie je podľa nej „škaredé na komkoľvek, nech je biely, hnedý alebo čierny“.

Nanaia Mahutaová je členkou novej vlády, ktorú novozélandská premiérka Jacinda Ardernová predstavila v pondelok. Premiérka, ktorej Novozélandská strana práce s prevahou zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách, označila kabinet za „neuveriteľne rozmanitý“. Reakcia na novú vládu boli podľa BBC v krajine prevažne pozitívne.

Potom, čo spisovateľka skritizovala tetovanie šéfky diplomacie na twitteri, objavili sa výzvy na stiahnutie jej knihy z predaja. Popredný novozélandský internetový obchod Mighty ape v reakcii na to knihu (Western Values Defended: A Primer) z ponuky odstránil a oznámil, že už nebude znovu dostupná.

Tradičné tetovanie moko pokrýva u maorských mužov celú tvár, u žien bradu. Symbolizuje spojenie človeka s jeho predkami a je vyjadrením jeho kultúrnej identity. „Maorovia považujú tvár či hlavu za obzvlášť posvätnú, takže i tetovanie na tvári a na hlave je zvlášť posvätné,“ povedala BBC Mera Leeová-Penehiraová, ktorá vyučuje v maorskej vzdelávacej inštitúcii Te Whare Wananga o Awanuiarangi.

Tradícia tvárového tetovania začala v polovici 19. storočia na Novom Zélande vymierať v súvislosti s kolonizáciou a príchodom kresťanských misionárov, ktorí ho považovali za nevkusné. Až koncom 20. storočia bol záujem o „moko“ znovu oživený.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #tetovanie #Nanaia Mahutová