Biden získal najviac hlasov v dejinách prezidentských volieb v USA

Demokrat Joe Biden získal najviac hlasov v dejinách amerických prezidentských volieb. Prekonal tak predchádzajúci rekord Baracka Obamu z roku 2008, pričom milióny hlasov stále nie sú spočítané. Vyplýva to z údajov americkej Federálnej volebnej komisie (FEC) a predbežných výsledkov zverejnených televíznou stanicou CNN.

04.11.2020 22:30 , aktualizované: 05.11.2020 14:15
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (257)

Biden doteraz získal vyše 70 miliónov hlasov. V roku 2008 Baracka Obamu volilo 69 498 516 ľudí.

Úrady v štáte Pensylvánia v stredu oznámili, že evidujú 2,5 až 3 milióny nezarátaných hlasov poslaných poštou. Je preto možné, že po sčítaní všetkých hlasov prekoná Obamov rekord aj úradujúci prezident Donald Trump, komentuje televízna stanica CBS News. Šéf Bieleho domu má zatiaľ o 3 milióny hlasov menej.

Podľa denníka The Guardian vo voľbách v roku 2020 hlasovalo zrejme až 66,9 percenta voličov.

Ak sa tento odhad potvrdí, pôjde o historicky najvyššiu účasť Američanov vo voľbách od roku 1900, keď však malo volebné právo omnoho menej občanov USA ako teraz.

Biden vystúpil s prejavom, víťazstvo zatiaľ oficiálne nevyhlásil

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vystúpil v stredu s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom krajiny.

„Sme na najlepšej ceste získať viac než 70 miliónov hlasov,“ povedal Biden a zdôraznil, že pôjde o celkovo najvyšší počet získaných hlasov v histórii amerických prezidentských volieb.

Jeho prejav sa už niesol v duchu istoty víťazstva vo voľbách v tandeme s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. Prisľúbil, že po voľbách pôjde tvrdá rétorika nabok. „Musíme sa začať znovu počúvať, navzájom rešpektovať a zjednotiť,“ vyhlásil Biden, pričom priznal, že to nebude ľahké vzhľadom na vyostrenosť politických postojov v spoločnosti.

„Kampaň som viedol ako demokrat, ale vládnuť budem ako prezident Spojených štátov,“ uviedol.

Zároveň zdôraznil potrebu spočítania všetkých odovzdaných hlasov vrátane tých, ktoré voliči zaslali poštou.

VIDEO: Ide o pravdu o voľbe prezidenta USA: Trump sa za víťaza označil zámerne.

Video
  • Demokrat Joe Biden by sa v prípade volebného víťazstva stal najstarším americkým prezidentom, ktorý sa ujal mandátu v prvom funkčnom období. V čase inaugurácie v januári 2021 bude mať 78 rokov.
  • Pre Bidena je tohtoročný prezidentský súboj tretím v poradí. O nomináciu sa pokúšal už v roku 1988, z kampane ale odstúpil kvôli podozreniu, že opísal prejav. Nevyšlo mu to ani v primárkach v roku 2008, skončil veľmi skoro. Vtedajší víťaz volieb Barack Obama mu ale ponúkol funkciu viceprezidenta, v ktorej Biden pôsobil osem rokov.
  • Tohtoročného hlasovania sa podľa médií zrejme zúčastnilo najviac amerických voličov za posledných viac ako 100 rokov (v roku 1900 prišlo napríklad k voľbám 73,7 percent voličov). Podľa modelu agentúry Bloomberg teraz odovzdalo svoj hlas 157 až 165 miliónov ľudí, čo bude asi 68,6 až 72,1 percent všetkých Američanov, ktorí mohli voliť.
  • Podľa údajov agentúry AP k dnešnej 6.00 h SEČ získal Biden už vyše 72 miliónov hlasov, čím významne prekonal doterajší rekord držaný Obamom z roku 2008, ktorý predstavoval 69,5 milióna. Trump si zatiaľ pripísal bezmála 68,6 milióna volebných lístkov.
  • Tohtoročné voľby budú tiež najdrahšie v histórii. Podľa organizácie Center for Responsive Politics minú kandidáti, strany a im naklonené skupiny za všetky kampane spojené s hlasovaním takmer 14 miliárd dolárov (takmer 12 miliárd eur). V roku 2016 bola táto suma vo výške 6,6 miliardy dolárov.
  • Ak Trump svoj mandát neobháji, zaradí sa k ôsmim ďalším šéfom Bieleho domu, ktorým sa to nepodarilo. Zatiaľ naposledy tento osud stretol Georgea Busha staršieho, ktorý v roku 1992 prehral s Billom Clintonom, a Jamesa Cartera, ktorého v roku 1980 zatienil Ronald Reagan.
257 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA