USA stále nepoznajú prezidenta, Biden nepochybuje o svojom víťazstve

Spojené štáty americké stále nepoznajú svojho nového prezidenta. Sčítavanie odovzdaných hlasov v amerických prezidentských voľbách pokračuje v niektorých kľúčových štátoch. Hoci v noci na štvrtok nedošlo k výrazným zmenám, situácia sa zatiaľ vyvíja v prospech demokratického kandidáta Joea Bidena, ktorý zvíťazil v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin.

05.11.2020 12:00 , aktualizované: 23:09
voľby USA lístky obálky hlasy Foto: ,
Členovia volebného okrsku sčítavajú hlasy poslané poštou počas amerických prezidentských volieb v štáte Pensylvánia.
debata (104)

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden podľa vlastných slov nemá pochybnosti o svojom víťazstve v prezidentských voľbách. Vyhlásil to vo štvrtok počas krátkeho tlačového brífingu vo Wilmingtone v štáte Delaware.

„Nemám pochybnosti, že po skončení spočítavania hlasov budeme spolu so senátorkou (Kamalou) Harrisovou víťazmi volieb,“ povedal Biden.

Zopakoval, že každý hlas odovzdaný vo voľbách musí byť započítaný. Občanov zároveň vyzval k trpezlivosti, kým prebieha sčítavanie hlasov.

V Pensylvánii, kde je spočítaných približne 90 percent hlasov, sa Trumpov náskok výrazne znížil. Kým v stredu tam úradujúci šéf Bieleho domu viedol o viac ako 600 000 hlasov, momentálne má náskok menej ako 200 000. Približne 750 000 hlasov je stále nezarátaných.

Ak Biden vyhrá v Pensylvánii, ktorá predstavuje 20 hlasov voliteľov, podľa CNN už bude mať dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

Trump momentálne tesne vedie v Georgii (16 voliteľov), kde je spočítaných 96 percent hlasov, náskok má však len o 0,4 percentu­álneho bodu. V Severnej Karolíne (15 voliteľov), kde je spočítaných 95 percent hlasov, je Trumpov náskok o niečo vyšší.

Biden naďalej vedie v Nevade (6 voliteľov) o približne 8000 hlasov predstavujúcich menej než jeden percentuálny bod. Spočítaných tam je 86 percent hlasov. Podobné percento hlasov je spočítané aj v Arizone (11 voliteľov), kde demokratický kandidát vedie so ziskom vyše 50 percent hlasov, zatiaľ čo Trump má vyše 48 percent.

Podľa agentúry AP má Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Televízia CNN však informuje, že sčítavanie hlasov v Arizone ešte nie je ukončené. Podľa tejto televízie má Biden 253 voliteľských hlasov, zatiaľ čo úradujúci republikánsky prezident Donald Trump získal 213 voliteľov.

Slávnostný sľub amerických prezidentov sa tradične koná 20. januára.

Žalobu Trumpovej kampane súd v štáte Michigan zamietol

Súd v americkom štáte Michigan zamietol vo štvrtok žalobu kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorá tamojšie úrady právne napadla z dôvodu, že volební pozorovatelia republikánskej strany nemali dostatočný prístup ku korešpondenčným volebným lístkom či iným hlasom odovzdaným v predstihu. Informovala o tom agentúra AP.

Sudkyňa Cynthia Stephensová poznamenala, že žaloba bola podaná v stredu poobede tamojšieho času; teda len niekoľko hodín pred skončením sčítania všetkých hlasov v Michigane. V rozhodnutí o zamietnutí žaloby uviedla, že Trumpov tím v tejto kauze obžaloval nesprávnu osobu – štátnu tajomníčku Michiganu Jocelyn Bensonovú. Napriek tomu, že práve Bensonová je zodpovedná za priebeh volieb v Michigane, nemá kontrolu nad sčítavaním hlasov v jednotlivých volebných staniciach.

Trumpova kampaň v žalobe obvinila demokratku Bensonovú z toho, že povolila zrátanie hlasov bez prítomnosti volebných pozorovateľov z demokratickej aj republikánskej strany, čím „porušila ústavné právo voličov“. Bensonová obvinenie poprela.

Sudca v štáte Georgia zamietol žalobu Trumpovej kampane

Sudca v americkom štáte Georgia zamietol vo štvrtok žalobu Republikánskej strany a kampane úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorí žiadali, aby zabezpečil, že jeden z okresov bude dodržiavať zákon týkajúci sa spracovania hlasovacích lístkov odovzdaných pred riadnym termínom volieb hlasov. Informovala o tom agentúra AP.

Sudca James Bass z okresu Chatham tak rozhodol po zhruba hodinovom pojednávaní, bližšie ho však nezdôvodnil.

Žaloba sa týkala 53 hlasovacích lístkov, ktoré podľa volebných pozorovateľov neboli v pôvodnej várke. Členovia miestnej volebnej komisie však potvrdili, že všetky hlasovacie lístky dorazili do požadovaného termínu – teda do 19.00 h v deň volieb a mohli tak byť riadne započítané.

Trumpov náskok v Georgii sa znižuje a potrebné je zarátať už len približne 50-tisíc korešpondenčných hlasov. Televízia CNN uviedla, že keď sa zarátavajú hlasy odovzdané poštou, Bidenovi sa v Georgii darí minimálne tak dobre, ako v celých USA.

Vo Filadelfii sa pre verdikt súdu dočasne zastavilo sčítavanie

Sčítavanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách bolo vo štvrtok dočasne zastavené v meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia. Informovala o tom televízia NBC News. Demokrati sa totiž obrátili na Najvyšší súd v snahe zvrátiť rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý republikánskym „pozorovateľom“ umožnilo vstup do budovy, kde sa sčítavajú hlasy. Zrátavanie hlasov je streamované naživo a demokrati žiadajú, aby osoby dohliadajúce na tento proces boli vonku, nie priamo v budove.

Trumpova kampaň na tlačovej konferencii vo Filadelfii krátko predtým oznámila, že má súdny príkaz umožňujúci jej dohliadať na proces sčítavania hlasov v štáte Pensylvánia, považovanom za kľúčový. V Pensylvánii, kde je spočítaných približne 92 percent hlasov, sa Trumpov náskok výrazne znížil. Ak Biden vyhrá v Pensylvánii, ktorá má 20 hlasov voliteľov, podľa televízie CNN už bude mať dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

Vo viacerých štátoch by mohlo dôjsť k prepočítava­niu hlasov

Súboj o prezidentské kreslo medzi úradujúcim šéfom Bieleho domu a jeho vyzývateľom Bidenom je vo viacerých amerických štátoch taký tesný, že by mohlo dôjsť aj k prepočítavaniu hlasov. Vo štvrtok o tom informovali britská spravodajská stanica BBC.

V štáte Arizona musia automaticky prepočítať všetky hlasy v prípade, ak by bol rozdiel v zisku kandidátov menší ako 200 hlasov či 0,1 percentuálneho bodu. Samotní kandidáti však o prepočítanie hlasov v tomto štáte požiadať nemôžu. Biden v Arizone nad Trumpom aktuálne vedie o viac ako dva percentuálne body, pričom víťaz by tam mal byť známy v noci zo štvrtka na piatok miestneho času.

K prepočítaniu hlasov v Georgii či Severnej Karolíne by mohlo dôjsť len v prípade, že výsledok bude tesný a požiada oň jeden z kandidátov. Tieto štáty totiž nemajú pravidlá na automatické spustenie tohto procesu. V Georgii vedie Trump o 0,4 percentu­álneho bodu a v Severnej Karolíne o necelé dva.

Najtesnejší súboj momentálne prebieha v štáte Nevada, kde Biden vedie o necelých 8000 hlasov. O prepočítanie musí v tomto štáte požiadať jeden z kandidátov.

V štáte Michigan podľa CNN vyhral Biden, Trumpová kampaň však môže požiadať o prepočítanie hlasov v prípade podozrenia, že počas sčítavania došlo k chybe alebo podvodu. Biden podľa CNN vyhral aj v štáte Wisconsin, a to o menej ako jeden percentuálny bod, čo tam umožňuje Trumpovi taktiež požiadať o prepočítanie. Vyplýva to z informácii zverejnených na portáli ballotpedia.org.

V snemovni vedú demokrati, súboj o Senát je zatiaľ vyrovnaný

Hoci vo voľbách do Snemovne reprezentantov, ktoré sa uskutočnili súčasne s prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, podľa televíznej stanice CNN naďalej vedú demokrati, celkový výsledok môže byť pre stranu sklamaním, keďže sa jej väčšina môže zoslabiť. Podľa predbežných výsledkov demokrati voči republikánom zatiaľ vedú o 11 kresiel. Súboj o Senát, kde mali doposiaľ väčšinu republikáni, je zatiaľ vyrovnaný.

Demokrati získali nad snemovňou kontrolu v roku 2018, keď v kongresových voľbách získali väčšinových 232 mandátov. Republikánska strana vtedy získala 198 kresiel. Na získanie väčšiny v Snemovni reprezentantov je potrebných aspoň 218 hlasov.

V 100-člennom Senáte Spojených štátov mali doposiaľ väčšinu 53 zástupcov republikáni, 47 senátorov bolo z radov demokratov. Obsadenie niekoľkých kresiel v Senáte je momentálne nejasné a o najmenej jednom za štát Georgia rozhodne až druhé kolo volieb 5. januára.

Biden prisľúbil návrat krajiny k parížskej klimatickej dohode

Joe Biden v stredu prisľúbil, že krajina sa opätovne pripojí k parížskej klimatickej dohode hneď v prvý deň jeho mandátu v Bielom dome. Biden to vyhlásil iba niekoľko hodín po tom, ako vstúpil do platnosti odchod USA od tohto medzinárodného environmentálneho dokumentu, informovala tlačová agentúra AFP.

Odstúpenie od parížskej klimatickej dohody nariadil úradujúci republikánsky prezident Donald Trump a Bidenov rival v prebiehajúcich voľbách novej hlavy štátu. „Trumpova administratíva dnes oficiálne opustila parížsku klimatickú dohodu. Bidenova administratíva sa k nej presne o 77 dní vráti,“ napísal demokratický vyzývateľ na Twitteri po tom, ako ho priebežné volebné výsledky vykreslili v silnej pozícii na zdolanie Trumpa.

Biden predtým navrhol plán v objeme 1,7 bilióna dolárov na dosiahnutie uhlíkovej neutrality USA – druhého najväčšieho producenta emisií uhlíku na svete – do roku 2050. Podľa októbrovej správy organizácie America's Pledge by USA dokázali vďaka aktivitám miest, štátov a podnikov aj bez pomoci vlády vo Washingtone znížiť tieto emisie do roku 2030 o 37 percent, pripomína AFP.

Trump agresívne presadzuje priemysel využívajúci fosílne palivo, spochybňuje vedu o klimatických zmenách a oslabuje ochranu životného prostredia. Jeho avizovanie odchodu USA od danej dohody podľa odborníkov negatívne ovplyvnilo aj ďalšie krajiny ako Austrália, Saudská Arábia či Brazília, ktoré následne poľavili vo svojich environmentálnych ambíciách.

OBSE: Trumpove tvrdenia o manipulácii volieb sú nepodložené

Nepodloženými tvrdeniami nazval obvinenia amerického prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa údajných volebných nezrovnalostí tím medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý dohliadal na priebeh prezidentských volieb v Spojených štátoch. Tvrdenia ako tie Trumpove podľa OBSE „poškodzujú dôveru verejnosti v demokratické inštitúcie“. Informovala o tom vo štvrtok stanica CNN.

Šéf pozorovateľskej misie OBSE Michael Link obvinil Trumpa, ktorý pre údajnú manipuláciu volieb žiada zastavenie sčítavania hlasov vo viacerých amerických štátoch, z „hrubého zneužitia úradu“. Link zároveň varoval, že Trumpove opakované falošné obvinenia o volebných podvodoch by mohli mať ďalekosiahle následky.

„Aj keby priznal prehru a náležitým spôsobom by odovzdal úrad (prezidenta), jeho stúpenci by podporení jeho rétorikou mohli násilie považovať za legitímny nástroj, pretože sa už necítia byť demokraticky reprezentovaní,“ citovala Linka agentúra AFP. „A toto je nebezpečenstvo, ktoré ide omnoho ďalej než je volebný deň,“ uviedol.

OBSE, ktorej členom sú aj Spojené štáty, vo svojej priebežnej správe označila samotné voľby za založené na princípe súťaže a „dobre zvládnuté“, a to napriek právnej neistote a viacerým logistickým výzvam. Volební úradníci naprieč krajinou prispeli podľa OBSE k vyššej volebnej účasti, a to napriek komplikáciám, ktoré spôsobila pandémia COVID-19. OBSE zároveň odmietla Trumpovu kritiku korešpondenčného hlasovania.

VIDEO: Ide o pravdu o voľbe prezidenta USA: Trump sa za víťaza označil zámerne.

Video

Trump vyhlásil víťazstvo vo viacerých kľúčových štátoch – Pensylvánii, Georgii či Severnej Karolíne, a to napriek tomu, že sa tam hlasy voličov ešte stále zrátavajú. V Michigane sa za víťaza zase vyhlásil aj napriek tomu, že tam vyhral jeho súper Joe Biden.

Trumpov tím už podnikol právne korky v štátoch Georgii, Pensylvánii, Michigane a Nevade, požadujúc zastavenie prijímania neskoro prichádzajúcich korešpondenčných volebných lístkov i zastavenie procesu sčítavania hlasov. Tvrdil pritom, že tamojšie úrady bránia republikánskym pozorovateľom v prístupe na miesta sčítavania. V štáte Winsconsin požiadal o prepočítanie hlasov.

Trump zároveň už v stredu ráno spochybnil legitimitu voličských hlasov zaslaných poštou a pohrozil tiež, že nebude akceptovať výsledky volieb a obráti sa na Najvyšší súd.

Na protestoch v povolebnú noc zatkli desiatky ľudí

Polícia v meste Portland v americkom štáte Oregon zatkla po demonštráciách v stredu neskoro večer výtržníkov a zhabala petardy, kladivá a pušku. Guvernérka Oregonu Kate Brownová povolala aj štátnu Národnú gardu, aby zasiahla proti „rozsiahlemu násiliu“, ktoré nasledovalo po hlasovaní v amerických prezidentských voľbách. Vo štvrtok ráno o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Polícia v Portlande oznámila, že v centre mesta došlo k výtržnostiam a nepokojom a na demonštráciách zatkla desať ľudí. Portland sa po májovej násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní policajtmi stal epicentrom hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží).

Polícia v New Yorku tiež informovala, že na protestoch, ktoré sa rozšírili v meste po voľbách v stredu neskoro večer, zatkla približne 50 osôb.

Demonštrácie prebehli v stredu večer aj v niekoľkých ďalších mestách USA, pričom aktivisti požadujúci prepočítanie odovzdaných voličských hlasov naďalej organizovali zhromaždenia napríklad v Atlante, Detroite, New Yorku a Oaklande.

V štáte Michigan, ktorý je dôležitým z hľadiska hlasov voličov, požadovali demonštranti pochodujúci centrom mesta Detroit úplné sčítanie týchto hlasov a „pokojné odovzdanie moci“.

Podobných okolo 100 akcií je naplánovaných po celých USA od stredy až do soboty 7. novembra, uviedol Reuters.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #prezidentské voľby v USA