Kosovského prezidenta Thaciho obžalovaného z vojnových zločinov zadržali

Kosovského prezidenta Hashima Thaciho, ktorý vo štvrtok odstúpil zo svojej funkcie pre obvinenia haagskeho osobitného súdu pre Kosovo (KSC & SPO) z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, zadržali a previezli do väzenského zariadenia tribunálu v Haagu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

05.11.2020 15:55 , aktualizované: 23:42
Thaci Foto: ,
Kosovský prezident Hashim Thaci pripustil možnosť "úpravy hraníc" svojej krajiny so Srbskom.
debata (48)

Kosovský prezident rezignoval pre obžalobu z vojnových zločinov

Kosovský prezident Hashim Thaci vo štvrtok na tlačovej konferencii oznámil, že okamžite odstupuje zo svojej funkcie, keďže čelí obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Thaci zvolal tlačovú konferenciu krátko po tom, čo aj jeho najbližší spojenec a šéf Demokratickej strany Kosova (PDK) Kadri Veseli oznámil, že bol obžalovaný, odcestuje do holandského Haagu na súdny proces a hneď „teraz“ odstupuje.

Thaciho nahradí vo funkcii doterajšia šéfka parlamentu Vjosa Osmaniová.

Podľa návrhu obžaloby zverejneného v júni mali Thaci, Veseli a ďalšie osoby spáchať „takmer 100 vrážd“, ale aj ďalšie krutosti proti „stovkám známych obetí z radov kosovských Albáncov, Srbov, Rómov aj ďalších etník“ vrátane politických odporcov.

Kosovský prezident Thaci bol vodcom povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), ozbrojenej organizácie etnických Albáncov, ktorá na prelome tisícročí bojovala vo vojne v Kosove za nezávislosť od Srbska. Spoluzakladateľom UČK bol aj Veseli.

Thaci na tlačovej konferencii uviedol, že odstupuje, aby „chránil bezúhonnosť prezidentského úradu Kosova“.

Prištinský denník Koha ditore medzičasom informoval, že Thaci už odcestoval do Haagu.

Osobitný súd v Haagu bude súdiť obžalovaných za zločiny proti civilistom spáchané v rokoch 1999 a 2000: išlo o únosy, mučenie či nelegálne odoberanie orgánov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Kosovo #vojnové zločiny #Hashim Thaci