Biden sa za víťaza zatiaľ nevyhlásil, aj Trump ho pred tým varoval

Šéf Bieleho domu Donald Trump varoval svojho súpera v prezidentských voľbách Joea Bidena, aby sa nevyhlásil za víťaza volieb. Biden to neurobil. V prejave ale vyjadril nádej, že "tieto preteky vyhráme". Predpokladá, že by mohol napokon získať viac ako tristo voliteľov.

07.11.2020 00:00 , aktualizované: 06:26
Joe Biden, prezidentské voľby v USA Foto: ,
Joe Biden v prejave v piatok 6. novembra 2020 neohlásil víťazstvo, ale vyjadril presvedčenie, že Donalda Trumpa porazí.
debata (110)

Prezidentský kandidát americkej Demokratickej strany Joe Biden vystúpil v piatok večer miestneho času s prejavom v meste Wilmington v štáte Delaware aj napriek tomu, že výsledky volieb nie sú dosiaľ známe. Na pódiu bol aj s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou, tá však neprehovorila.

„Vyhráme tento zápas. Stačí sa pozrieť na to, čo sa stalo od včera. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Georgii, teraz sme vpredu a v tomto štáte vyhráme. Pred dvadsiatimi štyrmi hodinami sme boli pozadu v Pensylvánii a teraz sa chystáme v Pensylvánii zvíťaziť… Vyhrávame v Arizone, vyhrávame v Nevade – a v skutočnosti sa náš náskok v Nevade zdvojnásobil. Sme na ceste získať viac ako 300 hlasov voliteľov… Tento zápas vyhráme s jasnou väčšinou, s národom za nami,“ vyhlásil Biden.

Trumpovo varovanie

Bieleho domu Donald Trump varoval svojho súpera v prezidentských voľbách Joea Bidena, aby sa nevyhlásil za víťaza volieb. Biden podľa väčšiny celoštátnych amerických médií smeruje k víťazstvu a mal by vystúpiť pred televíznymi kamerami s prejavom k národu, uviedol spravodajský server BBC News.

Biden zatiaľ podľa sondážnej agentúry Edison Research vedie pomerom 253 hlasov takzvaných voliteľov ku 214, ktoré získal Trump. Na prezidentskú funkciu je potrebných 270 hlasov. Demokrat Biden má pred republikánom Trumpom mierny náskok aj v niektorých ďalších amerických štátoch, kde ešte nebolo sčítanie dokončené.

„Joe Biden by sa nemal chybne vyhlasovať za víťaza hlasovania. Rovnakú vec by som mohol tvrdiť aj ja. Súdne konania sa ešte len začínajú,“ napísal Trump na twitteri.

Trump sa označil za víťaza volieb už krátko po skončení utorkového hlasovania a v nasledujúcich dňoch opakovane obvinil demokratov z volebných podvodov. Trump a jeho kampaň sa teraz spoliehajú na súdy, na ktoré sa obrátili už v niekoľkých štátoch pre údajné nezrovnalosti.

Štyri milióny hlasov

Biden vedie po utorňajších voľbách nad republikánom šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o viac ako štyri milióny hlasov z približne 145 miliónov odovzdaných, informovala v sobotu spravodajská stanica BBC. Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump 214, uvádza BBC. Podľa CNN je pomer 253 ku 213.

Ak by Biden vyhral v Pensylvánii všetkých 20 hlasov voliteľov, získal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom Spojených štátov. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov. Georgia (16 hlasov voliteľov), kde v súčasnosti vedie Biden o vyše 4000 hlasov, je tradične republikánsky štát a od roku 1992 ho v prezidentských voľbách nezískal žiadny demokrat. Biden vedie o viac ako 22 000 hlasov v Nevade (šesť hlasov voliteľov) a o necelých 30.000 hlasov v Arizone (11 hlasov voliteľov).

Trump vedie v Severnej Karolíne (15 hlasov voliteľov) o viac ako 76 000 hlasov, dodala BBC.

Sčítavanie hlasov pokračuje

Najvyšší súd Spojených štátov zamietol v piatok žiadosť republikánov v Pensylvánii o okamžité zastavenie spočítavania hlasov, ktoré boli v tomto štáte doručené poštou po dni prezidentských volieb, teda po 3. novembri.

Americký federálny sudca v súvislosti s prezidentskými voľbami zamietol žiadosť republikánskych predstaviteľov o zastavenie sčítavania korešpondenčných volebných lístkov v okrese Clark v štáte Nevada. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica CNN.

Po dvojhodinovom pojednávaní sudca Andrew Gordon uviedol, že „nie je vo verejnom záujme prerušenie dokončenia procesu spočítavania hlasovacích lístkov“. Podľa jeho slov by to poškodilo „stovky, ak nie tisícky legálne odovzdaných hlasovacích lístkov“.

Podporovatelia Donalda Trumpa vo Phoenixe. Foto: SITA/AP, Ross D. Franklin
prezidentské voľby v USA, Donald Trump Podporovatelia Donalda Trumpa vo Phoenixe.

V uliciach sú priaznivci oboch strán

Niektorí už začali sláviť v uliciach, iní protestovali u centier na sčítanie hlasov, zatiaľ čo ďalšia iba čakali na ohlásenie víťaza. Pri pokračovaní nezvyčajne dlhého čakania na meno nového prezidenta Američania dávali najavo rôzne emócie, uviedli svetové médiá. Opäť boli hlásené manifestácie z niekoľkých miest vrátane Filadelfie, Detroitu a Phoenixu.

Aj v piatok boli pri niektorých budovách, kde prebieha sčítanie hlasov, ozbrojení stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Agentúra Reuters informovala o zhromaždení niekoľkých stoviek ľudí v Detroite, z ktorých niektorí neskrývali svoje zbrane. Dav údajne skandoval „Vyhrali sme!“.

Podobné scény boli pri volebnom centre vo Phoenixe, kde sa rozhoduje o voľbách v štáte Arizona. Dav voličov Trumpa sa tam v piatok ráno opäť zhromaždil. Vo štvrtok večer na rovnakom mieste vypukli drobné šarvátky medzi ľuďmi z prezidentovho tábora a stúpencami kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena.

Účastníci protestov pri sčítacích halách dávajú najavo, že veria Trumpovým tvrdeniam o masívnych volebných podvodoch. „Mali ste veľa falošných hlasov, ktoré boli započítané,“ povedal v Detroite 69-ročný Gary Smith. „Budeme pokračovať v žalobách, protestoch, ktovie, možno v občianskej neposlušnosti,“ do­dal.

Zatiaľ sa v tejto súvislosti neobjavili závažnejšie bezpečnostné incidenty, volební úradníci z niektorých štátov však podľa agentúry AP dávali najavo obavy o svoje bezpečie. Vo Filadelfii boli vo štvrtok pri areáli, kde sa sčítajú hlasy, zatknutí dvaja ozbrojení muži po tom, čo na nich miestnu políciu upozornil americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Kým Trumpovi stúpenci protestujú proti údajnej „krádeži“ volieb, medzi Bidenovými voličmi, ktorí sa v piatok zhromaždili vo Filadelfii, panovala úplne iná nálada.

Kandidát demokratov sa predtým v Pensylvánii ujal vedenia v priebežných výsledkoch a urobil ďalší krok smerom do Bieleho domu, jeho podporovatelia tak odštartovali oslavy s hudbou a tancom.

Prišiel aj 37-ročný učiteľ Sean Truppa, ktorý vraj po správe o zvrate v prospech Bidena zapálil ohňostroje a následne vyrazil na manifestáciu aj so svojou štvorročnou dcérou. „Moja dcéra sa narodila za Trumpa a chcel som, aby bola svedkom Trumpovho konca,“ povedal Reuters.

Hoci bol Biden počas tretieho dňa sčítania hlasov vo výrazne lepšej pozícii ako Trump, konečný výsledok nebol jasný. Napríklad Rachael Lindemannová z Wisconsinu, ktorá dala svoj hlas Bidenovi, považovala oslavy za predčasné a spoločne so svojím manželom napäto sledovala najnovšie správy.

„Nebudem kričať hop, kým sme nepreskočili,“ povedala denníku The New York Times. „Viem, že (Trump) bude trucovať ako malé decko a že urobí čo najväčší neporiadok. Ešte prezidenta nemáme,“ dodala.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA