PROFIL: Harrisová bude prvou viceprezidentkou v histórii USA

Prezidentský kandidát demokratov Joe Biden, ktorý sa stal víťazom amerických volieb, si za svoju kandidátku na post viceprezidentky vybral Kamalu Harrisovú, senátorku za štát Kalifornia. Harrisová je prvou Afroameričankou a zároveň prvou Američankou ázijského pôvodu, ktorá sa stala viceprezidentskou kandidátkou.

07.11.2020 18:25
Kamala Harrisová Foto: ,
Kamala Harrisová
debata (26)

Kamala Devi Harrisová sa narodila 20. októbra 1964 v Oaklande v Kalifornii. Jej matka Shyamala Gopalanová pricestovala do Spojených štátov amerických (USA) ako 19-ročná. Stala sa biologičkou, zaoberala sa výskumom rakoviny prsníka. Otec Donald Harris je ekonómom, emeritným profesorom Stanfordovej univerzity a pochádza z Jamajky.

Kamala Harrisová často s rodičmi navštevovala krajiny, z ktorých pochádzali, vyrastala v multietnickom prostredí. Rodičia sa rozviedli, keď mala sedem rokov. Ostala v starostlivosti matky, ktorá neskôr dostala ponuku pôsobiť v nemocnici v Montreale a vyučovať na McGillovej univerzite. Harrisová sa spolu s matkou ako 12-ročná presťahovala do Montrealu v kanadskej provincii Québec.

Neskôr úspešne vyštudovala politológiu a ekonómiu na Howardovej univerzite vo Washingotone, D.C. Získala tiež doktorát z práv na Kalifornskej univerzite.

Začala pôsobiť na úradoch prokuratúry v okresoch Alameda a San Francisco, neskôr na radnici v San Franciscu. V roku 2003 bola zvolená za okresnú prokurátorku v San Franciscu. Mala na starosti vraždy, vlámania či sexuálne útoky a ďalšiu trestnú činnosť. Presadzovala druhú šancu pre páchateľov, ktorí boli usvedčení z užívania drog – aby si mohli dokončiť aspoň stredoškolské vzdelanie a získať zamestnanie. Zasadila sa tiež o potlačenie detskej prostitúcie a o zmenu pohľadu na túto trestnú činnosť, keďže chcela, aby štát posudzoval dievčatá v tomto veku ako obete. V roku 2007 svoju funkciu obhájila.

Vo voľbách v roku 2010 bola zvolená za generálnu prokurátorku Kalifornie za Demokratickú stranu. Žiadna žena pred ňou takúto funkciu v najľudnatejšom štáte USA nedosiahla. Svoju pozíciu obhájila opäť aj v roku 2014.

Bojovala za zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, presadzovala právo osôb rovnakého pohlavia na sobáš, vyslovovala sa proti trestu smrti. V tomto období svojej politickej angažovanosti sa zoznámila s demokratom Joeom Bidenom, medzi jej priateľov patril aj Beau Biden, syn prezidentského kandidáta, ktorý v roku 2015 ako 46-ročný podľahol nádorovému ochoreniu.

V roku 2016 bola Kamala Harrisová zvolená za senátorku zastupujúcu štát Kalifornia.

Počas demokratických primárok v roku 2019 kritizovala svojho súpera Bidena, v decembri 2019 sa z kampane stiahla pre nedostatok finančných prostriedkov. Neskôr začala Bidena podporovať.

Na celoštátnom zjazde 19. augusta 2020 nominovala Demokratická strana 77-ročného Joea Bidena, bývalého senátora za štát Delaware a dvojnásobného viceprezidenta USA počas osemročného mandátu Baracka Obamu, za svojho oficiálneho prezidentského kandidáta. Ďalší deň oficiálne nominovala na viceprezidentský post Kamalu Harrisovú.

„Bojovala som za deti a obete sexuálneho obťažovania. Bojovala som proti nadnárodným gangom. Podala som si najväčšie banky, pomohla poraziť jednu z najväčších na profit orientovaných univerzít. Spoznám predátora, keď ho vidím,“ povedala Harrisová vo svojom prejave.

Kamala Harrisová sa v roku 2014 vydala za právnika Douglasa Emhoffa, ktorý má z prvého manželstva syna Colea a dcéru Ellu, žijú v Los Angeles.

Je v poradí treťou ženou, ktorá sa o post viceprezidentky uchádzala vo farbách jednej z dvoch veľkých politických strán. Prvou bola v roku 1984 Geraldine Ferrarová – demokrat Walter Mondale však neuspel a prezidentské kreslo získal druhý raz po sebe republikán Ronald Reagan. Sarah Palinová bola republikánskou viceprezidentskou kandidátkou v roku 2008, keď sa o najvyšší post uchádzal senátor John McCain. Toho však porazil Barack Obama.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA #Kamala Harrisová