Biden a Harrisová zverejnili štyri priority budúcej administratívy

Novozvolený prezident Spojených štátov Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová sa už pripravujú na prevzatie moci a zostavujú tím svojich spolupracovníkov. Ako informovala v nedeľu stanica CNN, na novej webstránke predstavili Biden a Harrisová štyri hlavné priority svojho programu, ktorými sú: pandémia COVID-19, obnova ekonomiky, rasová rovnosť a klimatická zmena.

09.11.2020 11:45 , aktualizované: 18:50
debata (109)

Po tom, čo bola už predtým minulý týždeň na internetovej stránke BuildBackBetter­.com zverejnená minimalistická verzia ich programu, pribudli v nedeľu hlavné body budúcej demokratickej prezidentskej administratívy. Napriek tomu, že súčasný prezident Donald Trump naďalej odmieta priznal volebnú porážku, Bidenove prípravy na prevzatie moci sú podľa zainteresovaných už v plnom prúde.

Nemenovaný predstaviteľ oboznámený so situáciou uviedol, že vyslané skupiny Bidenových spolupracovníkov začnú už tento týždeň pracovať v jednotlivých federálnych agentúrach a úradoch a „prístup k nim získajú v primeranom čase“. Keďže však Trump odmieta uznať výsledky volieb, nie je jasné, či a kedy sa tak skutočne stane.

Čo sa týka boja proti koronavírusu, spomínaná webstránka uvádza plán obsahujúci sedem bodov vrátane „pravidelného, spoľahlivého a bezplatného testovania“ pre všetkých Američanov, „účinnú a spravodlivú distribúciu liečby a vakcín“ a spoluprácu s guvernérmi a starostami na implementácii plošnej povinnosti nosiť ochranné rúška.

„Američania si zaslúžia urgentnú, ráznu a profesionálnu reakciu na prehlbujúcu sa krízu v oblasti verejného zdravia a ekonomiky spôsobenú koronavírusom,“ píše sa na stránke. Biden má pondelok predstaviť 12-člennú pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať epidemiologickou situáciou v krajine.

V rámci boja za rasovú rovnosť navrhujú Biden a Harrisová mnohé ekonomické plány zamerané na túto sféru, avšak najkomplexnejšie zmeny sa týkajú reformy polície. Bidenova budúca administratíva chce v tejto oblasti spolupracovať s Kongresom a zaviesť plošný zákaz škrtiacich chvatov, zakázať používanie armádnych zbraní v policajných zložkách, vytvoriť záväzné štandardy pre používanie sily a tiež komisiu, ktorá bude v rámci celej krajiny kontrolovať činnosť polície. „Nastal čas, aby sa naša krajina vyrovnala so systémovým rasizmom,“ uvádza Bidenov tím na stránke.

Bidenova administratíva chce navyše v oblasti ekonomiky zabezpečiť „štátnym, lokálnym a kmeňovým vládam podporu, ktorú potrebujú na to, aby nedošlo k prepúšťaniu pedagógov, hasičov a ďalších dôležitých zamestnancov“.

Bidenov prípravný tím začal pracovať už počas leta, keď sa počet jeho zvýšil na 150. Zdroj oboznámený s plánovaným prechodom moci v USA pre CNN uviedol, že počet spolupracovníkov by sa mohol do inaugurácie nového prezidenta, ktorá je naplánovaná na 20. januára 2021, zvýšiť až na 300 ľudí.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra. Donald Trump avizoval, že dovtedy podnikne ďalšie právne kroky na spochybnenie Bidenovho víťazstva.

Biden oznámil členov svojho tímu na boj proti pandémii

Novozvolený americký prezident Biden v pondelok oznámil zloženie svojho tímu povereného riešením pandémie koronavírusu, ktorý vypracuje návrh na boj proti šíreniu nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Biden po sobotňajšom oznámení svojho víťazstva v prezidentských voľbách v USA v nedeľu uviedol, že medzi štyrmi prioritami jeho administratívy bude boj proti koronavírusu a že v pondelok oznámi zloženie tímu odborníkov.

Členom tímu je aj expert na očkovacie látky Rick Bright, ktorý ako whistleblower podal sťažnosť po tom, čo ho preradili na menej dôležitú funkciu, lebo odolával politickému tlaku, aby povolil rozsiahle používanie lieku na maláriu hydroxychlorochínu. Ten presadzoval na liečbu ochorenia COVID-19 práve prezident Donald Trump.

Ďalšími členmi Bidenovho tímu sú lekári a vedci, ktorí pracovali aj v predchádzajúcich administratívach – sú medzi nimi odborníci na verejné zdravie, vakcíny a infekčné choroby.

Biden tvrdí, že boj proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 je „jednou z najdôležitejších bitiek“, aké jeho administratívu čakajú. Predstavitelia verejného zdravotníctva varujú, že krajina vstupuje do najhoršej fázy pandémie, keďže prichádza zima a blíži sa obdobie sviatkov.

Jedným z prvých krokov Bidena po víťazstve vo voľbách bude aj presadiť povinné nosenie rúšok pre všetkých v celej krajine. Chce to dosiahnuť v spolupráci s guvernérmi jednotlivých štátov. Budúci 46. prezident USA však uvádza, že ak to guvernéri odmietnu, obráti sa na starostov a výkonných predstaviteľov okresov, aby lokálne vyhlásili povinnosť nosiť rúška. Informovala o tom americká televízia Fox News.

USA v súčasnosti zaznamenávajú priemerne vyše 100 000 nových prípadov infekcie denne.

Nemocniciam v niektorých štátoch v krajine dochádzajú priestory, lôžka aj zdravotnícky personál a počet úmrtí prudko stúpa. Zatiaľ USA zaznamenali celkovo vyše 9,8 milióna prípadov nákazy a vyše 237-tisíc úmrtí na COVID-19, pripomenula agentúra AP.

Agentúra Reuters však v pondelok napísala, že Spojené štáty sa stali prvou krajinou na svete, kde počet ľudí infikovaných koronavírusom presiahol desať miliónov.

Putin zatiaľ Bidenovi gratulovať nebude

Ruský prezident Vladimir Putin nezagratuluje novozvolenému americkému prezidentovi k víťazstvu vo voľbách, kým sa nevyriešia súvisiace žaloby a výsledok nebude oficiálny. V pondelok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2016 bol Putin s gratuláciami rýchly. Vtedy však jeho oponentka Hillary Clintonová deň po voľbách uznala prehru, čo však súčasný šéf Bieleho domu, ktorý opakovane a bez dôkazov hovorí o volebnom podvode, ešte neurobil a namiesto toho sľúbil, že v najbližších dňoch podnikne právne kroky.

Peskov zdôraznil, že situácia tento rok je iná ako pri posledných voľbách. „Je zrejmé, že tam prichádzajú určité právne postupy, ktoré oznámil úradujúci prezident – preto je táto situácia iná, preto považujeme za správne počkať na oficiálne oznámenie,“ povedal. Ako tiež doplnil, keď príde vhodný čas, Putin pošle gratuláciu podľa všetkých očakávaných protokolov. „Pripomínam, že Vladimir Putin viackrát povedal, že bude rešpektovať akýkoľvek výber Američanov a bude pripravený spolupracovať s ktorýmkoľvek zvoleným prezidentom USA,“ dodal.

S gratuláciami Bidenovi sú zdržanliví aj lídri Číny, Brazílie či Turecka. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador tiež napríklad povedal, že počká až sa skončia právne konania.

Šéf WHO sa teší na vzájomnú spoluprácu

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zagratuloval novozvolenému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a uviedol, že sa teší na vzájomnú spoluprácu pri zvládaní koronavírusovej pandémie. Informoval o tom v pondelok denník The Guardian.

„Blahoželáme zvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi a zvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej a tešíme sa na úzku spoluprácu s touto administratívou. Musíme znovu prehodnotiť schopnosti v súvislosti s vedením, ako aj stavať na vzájomnej dôvere a vzájomnej zodpovednosti s cieľom ukončiť pandémiu a riešiť základné nerovnosti, ktoré sú koreňom mnohých svetových problémov,“ uviedol šéf WHO.

Tedros pri príležitosti začiatku Svetového zdravotníckeho zhromaždenia dodal, že „WHO víta akékoľvek úsilie o posilnenie tejto organizácie nie pre jej vlastné dobro, ale pre dobro ľudí, ktorým slúži“.

Donald Trump predčasom obvinil WHO z toho, že pri riešení koronavírusovej pandémie je „veľmi naklonená Číne“, čo Tedros opakovane poprel.

Trump zároveň nariadil zmraziť financovanie WHO pre údajné nezvládnutie situácie okolo pandémie nového koronavírusu. Okrem toho sľúbil, že USA z WHO vystúpia v júli budúceho roka. Ide o rozhodnutie, ktoré by mal Joe Biden ako nastávajúci americký prezident zvrátiť hneď, ako 20. januára 2021 nastúpi do prezidentského úradu, píše The Guardian.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby v USA #Kamala Harrisová