Estónsky minister odstupuje, pre výroky o skorumpovaných Bidenovcoch

Estónsky minister vnútra Mart Helme v pondelok oznámil, že odstupuje. Znechutili ho reakcie ďalších estónskych politikov a médií na jeho výroky o prezidentských voľbách v Spojených štátoch.

09.11.2020 14:48
debata (38)

Helme, ktorý vo vláde zastupuje krajnú pravicu, v nedeľňajšom rozhlasovom rozhovore označil Joea Bidena a jeho syna za „skorumpovaných týpkov“.

„Jednoducho mám toho po krk. Neurobil som nič, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť a obranyschopnosť krajiny, a nepovedal som nič, o čom by už nepísali všetky slobodné americké médiá,“ povedal Helme podľa serveru Delfi.ee. Ironicky sa tiež pýtal médií, čo si bez neho počnú, veď im posledných päť rokov svojím pôsobením a výrokmi obstarával živobytie.

Helmeho výroky o Bidenovi, ktorého hlavné americké médiá označili za víťaza volieb a budúcu hlavu štátu, odmietol estónsky premiér Jüri Ratas ako absurdné a vyzval ministra, aby „okamžite prestal podkopávať vzťahy Estónska a Spojených štátov“. Prezidentka Kersti Kaljulaidová vyhlásila, že pre ministrove výrokom zvolá radu pre obranu štátu. Opozícia chystala hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

Helmeho syn Martin, ktorý vedie protiimigračnú Konzervatívnu ľudovú stranu (EKRE), vyhlásil, že strana ešte nevybrala nástupcu ministra vnútra. Mart Helme, ktorý sa vracia do parlamentu ako poslanec, v minulosti ustál niekoľko podobných afér. Vlani „prežil“ v snemovni pokus menšinovej opozície o odvolanie po tom, čo sa vtedy o novej fínskej premiérke Sanne Marinovej vyjadril ako o „predavačke“.

Marinová, absolventka univerzity v Tampere, podľa správ estónskych médií pochádza z veľmi chudobných pomerov a predtým pracovala v supermarkete. Estónska prezidentka sa fínskej vláde za Helmeho slová ospravedlnila.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko