Bielorusko vyhlásilo dvoch britských diplomatov za nežiaduce osoby

Bielorusko vyhlásilo dvoch britských diplomatov za nežiaduce osoby, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu bieloruského ministerstva zahraničných vecí.

09.11.2020 23:46
bielorusko vlajka Foto:
Demonštrant drží bieloruskú vlajku počas protivládnych protestov v Minsku.
debata (7)

Konanie diplomatov podľa hovorcu Anatolija Glaza nebolo zlučiteľné s ich štatútom.

Vyhostenými diplomatmi sú zástupkyňa šéfa britskej diplomatickej misie v Bielorusku Lisa Thumwoodová a vojenský atašé Timothy Wight-Boycott. Obaja už Bielorusko opustili, uviedla AFP s odvolaním sa na bieloruskú televíznu stanicu ONT.

Diplomati podľa ONT zhromažďovali informácie o bieloruských protestoch a politickej situácii v krajine. Takisto sa podľa Bieloruska opakovane stretli so zástupcami ľudskoprávnych skupín a mimovládnych organizácii.

Británia v októbri dočasne stiahla z Bieloruska svoju veľvyslankyňu Jacqueline Perkinsovú. Británia a Kanada predtým uvalili sankcie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, jeho syna a ďalších vysokopostavených predstaviteľov za porušovanie ľudských práv. Sankcie voči Lukašenkovmu režimu v októbri zaviedla i Európska únia.

V Bielorusku sa po sporných prezidentských voľbách z 9. augusta začali masívne protesty proti falšovaniu výsledkov volieb. Podľa Ústrednej volebnej komisie voľby vyhral doterajší prezident Lukašenko.

Európska únia neuznáva Lukašenka za prezidenta, Rusko ho však stále podporuje.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #bielorusko #diplomacia