Podľa Bidena je príprava nástupu jeho administratívy v plnom prúde

Novozvolený americký prezident Joe Biden v utorok vyhlásil, že prípravy na nástup jeho administratívy "nič nezastaví" aj napriek tomu, že súčasný prezident Donald Trump odmieta uznať výsledok volieb, píše agentúra AP.

10.11.2020 22:15
Biden harrisová Foto: ,
Víťaz amerických prezidentských volieb Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová 10.11.2020. Wilmington, Delaware,
debata (21)

Biden počas svojho verejného vystúpenia v meste Wilmington ležiacom vo východoamerickom štáte Delaware povedal, že nástupný proces je „v plnom prúde“ a že súčasne preveruje potenciálnych kandidátov do kabinetu a na iné pozície.

Počas vystúpenia svetovým lídrom oznámil, že „Amerika je späť“, a Trumpovo odmietanie uznania výsledkov volieb označil za „trápne“.

Biden zároveň nepripisuje odmietavému postoju niektorých republikánov voči svojmu víťazstvu veľký význam vzhľadom na to, čo podľa jeho vyjadrení demokrati „plánujú a sú schopní urobiť odteraz až do 20. januára“.

Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil tak svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa. Informovali o tom v sobotu 7. novembra americké médiá vrátane televíznej stanice CNN a tlačovej agentúry AP.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby USA