Prieskum: Takmer 80 percent Američanov uznáva Bidena za víťaza volieb

Takmer 80 percent Američanov, vrátane viac ako polovice priaznivcov republikánskej strany, uznáva demokrata Joea Bidena za víťaza amerických prezidentských volieb.

11.11.2020 08:00 , aktualizované: 08:41
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (68)

Vyplýva to z prieskumu vykonaného agentúrou Reuters a spoločnosťou Ipsos. Víťazstvo Bidenovi minulú sobotu pripísala väčšina rešpektovaných médií, pretože podľa ich projekcií vedie vo väčšine rozhodujúcich štátov.

Biden si podľa sondážne agentúry Edison Research doteraz pripísal 279 voliteľov, pričom k zvoleniu do čela štátu je ich potrebných 270. Súčasný prezident Donald Trump získal zatiaľ 214 voliteľov. Výsledok je ďalej nejasný v troch štátoch.

Názor na výsledok volieb na vzorke 1363 ľudí obe spoločnosti zhromaždili medzi sobotou popoludní a utorkom, pričom niektorých ľudí sa pýtali ešte predtým, než bol Biden vyhlásený za víťaza. Z prieskumu vyplýva, že 79 percent Američanov verí, že ďalším prezidentom bude Biden. Ďalších 13 percent sa domnieva, že vo voľbách ešte nie je rozhodnuté, tri percentá tvrdia, že vyhral Trump a päť percent nevie. O Bidenovom víťazstve je zároveň presvedčených šesť z desiatich republikánskych voličov a takmer každý priaznivec demokratov.

Trump doteraz výsledky volieb neuznal, zato opakovane bez dôkazov tvrdí, že sa stal obeťou rozsiahleho volebného podvodu. Nepriamo mu za pravdu dávajú aj členovia jeho kabinetu. Americký minister spravodlivosti William Barr povolil federálnym prokurátorom, aby sa zaoberali sťažnosťami ohľadom obvinenia z podvodov a šéf diplomacie Mike Pompeo v utorok uviedol, že Trumpovej administratíve predpovedá „ľahký prechod“ do druhého volebného obdobia.

Výskum tiež zistil, že takmer 70 percent Američanov – vrátane 83 percent demokratických a 59 percent republikánskych voličov – dôveruje svojim miestnym volebným úradom, že „svoju prácu odviedli poctivo“.

Až 72 percent opýtaných sa tiež domnieva, že by porazený kandidát mal uznať porážku a 60 percent je presvedčených, že na konci Trumpovho mandátu v januári 2021 dôjde k pokojnému odovzdaniu moci.

Demokrati si už zaistili tesnú väčšinu v Snemovni reprezentantov

Americká Demokratická strana si so ziskom najmenej 218 kresiel zaistila väčšinu v novozvolenej Snemovni reprezentantov, dolnej komore Kongresu Spojených štátov. Informovala o tom v utorok neskoro večer miestneho času agentúra AP.

Republikáni dosiaľ získali v Snemovni reprezentantov 201 kresiel. Súboje o zvyšných 16 kresiel ešte neboli rozhodnuté. Hoci môžu demokrati podľa AP získať ešte niekoľko ďalších kresiel v Snemovni, ich väčšina sa v porovnaní s doterajším stavom určite zníži.

Američania si volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov každé dva roky. V roku 2018 demokrati získali 232 kresiel, republikáni 197 a Libertariánska strana jedno.

Demokrati doteraz v porovnaní s voľbami pred dvoma rokmi stratili už osem kongresmanov, pričom sedem z nich im vtedy zaistilo získať kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, poznamenala agentúra DPA. Utrpieť môžu pritom i ďalšie straty, a to napríklad v štáte New York, kde sa hlasy sčítavajú pomaly.

Predvolebné prieskumy verejnej mienky naznačovali, že demokrati si polepšia v Snemovni reprezentantov a možno získajú aj väčšinu v Senáte. Skutočnosť, že výsledok kongresových volieb bude pre demokratov zrejme menej priaznivý, vyvolal podľa CNN v rámci Demokratickej strany ostrú polemiku medzi progresívcami a centristami, ktorí si navzájom pripisujú zodpovednosť za tento neúspech.

Tým, že sa demokratom nepodarilo získať väčšinu v Senáte a že stratili kreslá v Snemovni reprezentantov, si republikáni zaistili dobrú pozíciu na blokovanie dôležitých legislatívnych iniciatív novozvoleného prezidenta Joea Bidena, poznamenala agentúra Reuters.

Podľa čiastočných výsledkov volieb z 3. novembra majú v Senáte republikáni 49 kresiel a demokrati 48 kresiel, uvádza CNN. Senát Spojených štátov tvoria dvaja zástupcovia každého štátu, má teda celkovo 100 členov. Doposiaľ v ňom mali väčšinu 53 zástupcov republikáni, 45 senátorov bolo z radov demokratov a dvaja boli nezávislí.

Tento rok americkí voliči rozhodovali o 35 senátorských kreslách. O obsadení dvoch kresiel za štát Georgia sa rozhodne až v januári a očakáva sa, že ich obe získajú republikáni. Nový Kongres sa zíde 3. januára.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby v USA