Starosta japonského mesta, ktorého meno sa číta Džó Baiden, sa stal internetovou celebritou

Celebritou japonského internetu sa stal starosta malého mesta Jamato v prefektúre Kumamoto na severozápade krajiny. Znaky, ktoré skladajú jeho meno a priezvisko, možno totiž vyslovovať ako Džó Baiden, informovala agentúra Kjódó.

11.11.2020 10:06
Joe Biden / Noviny / Foto: ,
debata (1)

Starosta Jutaka Umeda uviedol, že podobnosť s výslovnosťou mena zvoleného amerického prezidenta plánuje využiť na rozšírenie známosti mesta, ktoré vedie.

Písaná japončina využíva znaky kandži (漢字) čínskeho pôvodu, ktoré majú často viac spôsobov výslovnosti. Znaky skladajúce priezvisko starostu ume a da, ktoré znamenajú „japonská marhuľa“ (梅) a „ryžové pole“ (田), môžu byť vyslovované aj ako bai a den. Znak označujúci meno Jutaka je bežne vyslovované tiež ako Džó (穰).

„Cítim sa s ním (Joeom Bidenom) veľmi spätý. Je to, ako by som tiež vyhral voľby,“ uviedol starosta. Tomu vraj po ohlásení, že práve kandidát demokratov Biden zvíťazil v amerických prezidentských voľbách, začali chodiť gratulácie.

Nie je to prvýkrát, čo je výslovnosť japonských názvov a mien podobná priezvisku vysokého amerického politika. V roku 2008 médiá poukázali, že v prefektúre Fukui existuje mesto s názvom Obama. Obyvatelia dokonca v meste vytvorili výbor na podporu vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu. Ten mesto spomenul v prejave, ktorý v roku 2009 predniesol pri štátnej návšteve Japonska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko