Pri páde vrtuľníka zahynulo osem vojakov mierovej misie vrátane českej rotmajsterky

Počet obetí štvrtkového pádu vrtuľníka mierovej misie na Sinajskom polostrove, pri ktorom zahynul aj občan Českej republiky, sa zvýšil na osem. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na misiu Mnohonárodných síl a pozorovateľov (MFO).

12.11.2020 18:59
debata (22)

Armáda ČR identifikovala občianku Českej republiky, ktorá pri nešťastí zahynula, ako rotmajsterku Michaelu Tichú. Informovala o tom česká armáda na sociálnej sieti Twitter.

„Stratili sme jedného z nás, rotmajsterku Michaelu Tichú. Je mi to veľmi ľúto. Na niektoré veci sa jednoducho nedá nikdy pripraviť. Úprimnú sústrasť rodine,“ napísal na sociálnej sieti náčelník generálneho štábu ČR Aleš Opata.

Česká armáda ďalej uviedla, že „príčinou havárie bola technická chyba“, informuje agentúra AFP. Michaela Tichá sa podľa AFP narodila v roku 1993. Je prvou Češkou, ktorá zahynula pri zahraničnej misii.

Rodine i blízkym zosnulej rotmajsterky vyjadrili úprimnú sústrasť český prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš aj minister obrany Ľubomír Metnar. „Najhlbší smútok“ a kondolencie rodinám zosnulých vyjadrilo aj izraelské ministerstvo zahraničia.

Na palube vrtuľníka, ktorý havaroval počas rutinnej misie neďaleko egyptského mesta Šarm aš-Šajch, bolo deväť ľudí, uviedli predstavitelia misie Mnohonárodných síl a pozorovateľov (MFO). Medzi obeťami je okrem rotmajsterky Tichej jeden Francúz a šesť občanov USA. Deviaty pasažier, Američan, haváriu prežil a bol prevezený do nemocnice.

Predstaviteľ MFO Brad Lynch pre AFP potvrdil, že havarovaný vrtuľník patril mierovej misii a že vo veci nešťastia sa už začalo vyšetrovanie.

Misia MFO vznikla v dôsledku mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom z roku 1979 a pôsobí na Sinajskom polostrove, ktorý leží medzi Izraelom, pásmom Gazy a Suezským prieplavom.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vrtuľník #Sinajský polostrov #pád vrtuľníka