Bidenovi zagratuloval aj pápež

Pápež František vo štvrtok telefonicky hovoril s novozvoleným americkým prezidentom Joeom Bidenom. František budúcemu šéfovi Bieleho domu vyjadril svoje "požehnanie a gratuláciu". Správu priniesla tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Bidenovho volebného tímu.

12.11.2020 23:43
pápež františek joe Biden Foto: ,
Na archívnej snímke z 24. septembra 2015 pápež František počas prejavu v americkom Kongrese vo Washingtone. V pozadí vpravo predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu John Boehner a v pozadí vľavo americký viceprezident Joe Biden.
debata (57)

„Novozvolený prezident poďakoval jeho svätosti za požehnanie a gratuláciu, pričom vyzdvihol pápežovu podporu mieru, zmierenia a spoločných hodnôt ľudskosti na celom svete,“ uvádza sa taktiež v stanovisku poskytnutom Bidenovým tímom.

Biden (77) je iba druhým katolíckym prezidentom USA; prvým sa stal v roku 1960 John Kennedy.

Biden vyjadril túžbu spolupracovať s pápežom na základe ich spoločnej viery v dôstojnosť a rovnosť všetkých ľudí. Vyzdvihol v tejto súvislosti tiež pápežovu snahu o otázky riešenia chudoby, klimatických zmien či imigračnej krízy.

Biden počas rozvášnenej predvolebnej kampane proti úradujúcemu republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi často citoval slová bývalého pápeža Jána Pavla II., čím sa prihlásil k svojim írsko-katolíckym koreňom. Biden zároveň pravidelne nosil pri sebe ruženec, ktorý patril jeho zosnulému synovi Beauovi Bidenovi.

Biden odcestoval s rodinou do prázdninového sídla

Novozvolený americký prezident smeruje do plážového mesta Rehoboth Beach v štáte Delaware a strávi tam určitý čas so svojou rodinou. Bude to jeho prvý oddych od práce na preberaní vedenia krajiny od minulého týždňa, keď bolo oznámené jeho volebné víťazstvo. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Bidenovci vlastnia v malom plážovom meste Rehoboth Beach prázdninový dom. Je vzdialený asi 145 kilometrov od ich rodinného domu vo Wilmingtone, nachádzajúcom sa tiež v Delaware. Prázdninové sídlo je obľúbeným útočiskom Bidenovcov a novozvolený prezident sa tam vracal aj v minulosti, keď potreboval rozmýšľať o dôležitých rozhodnutiach. Na určitý čas sa do domu v Rehoboth Beach utiahol tiež v auguste, keď rozmýšľal, koho si vyberie za svojho viceprezidenta.

Biden sa podľa očakávania neobjaví na verejných podujatiach prinajmenšom do soboty večera, keď sa vráti do Wilmingtonu. Jeho spolupracovníci však vravia, že po návrate bude pokračovať v súkromných stretnutiach venovaných prechodu k novej americkej administratíve.

Demokratický víťaz volieb tento týždeň už pracoval na preberaní vlády: vybral napríklad nominantov do svojho kabinetu, ktorý 20. januára prevezme vedenie krajiny od administratívy úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, za vedúceho kancelárie Bieleho domu svojho dlhoročného poradcu Rona Klaina (59) a aj ďalších spolupracovníkov, ktorí mu majú pomôcť zaistiť hladký prechod moci. Mená predstaviteľov svojej administratívy bude podľa očakávania v najbližších týždňoch ešte prehodnocovať.

Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa demokratický kandidát Biden stal po tom, ako zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil tak svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa.

Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #prezidentské voľby v USA