Biden získal podľa médií 306 hlasov voliteľov, Trump 232

Novozvolený americký prezident Joe Biden získal 16 hlasov voliteľov v štáte Georgia, čím ich celkovo získal 306. V štáte Severná Karolína vyhral republikán Donald Trump a celkovo tak získal 232 hlasov voliteľov, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií.

13.11.2020 07:35 , aktualizované: 22:15
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (213)

Joe Biden sa podľa amerických televíznych staníc CNN, ABC News a ďalších stal prvým demokratom, ktorý v Georgii vyhral po Billovi Clintonovi v roku 1992.

Trump medzitým podľa odhadov amerických médií vyhral v štáte Severná Karolína, kde získal 15 hlasov voliteľov.

Joe Biden celkovo získal 25 štátov vrátane Kalifornie, New Yorku a domovského štátu Delaware. Bývalému viceprezidentovi sa podarilo zvíťaziť v štátoch, kde v roku 2016 zvíťazil republikán Donald Trump, a to v Arizone, Georgii, Michigane, Pennsylvánii a Wisconsine.

Americké médiá predpokladajú, že Donald Trump celkovo zvíťazil vo zvyšných 25 štátoch vrátane Floridy a Texasu, Indiany, Kentucky, Missouri a Ohia. Vo všetkých uvedených štátoch Trump vyhral aj v prezidentských voľbách v roku 2016.

Štát Nebraska hlasy voliteľov rozdelil medzi oboch kandidátov – štyri hlasy pripadli Donaldovi Trumpovi a jeden Joeovi Bidenovi. V štáte Maine naopak pripadli tri zo štyroch hlasov voliteľov Bidenovi a zvyšný hlas Trumpovi.

Aj napriek podľa amerických médií jasnému Bidenovmu víťazstvu prezident Donald Trump výsledky prezidentských volieb uznať odmieta a opakovane napáda hodnovernosť hlasovania. Jeho tím podal rad žalôb, z ktorých niektoré už súdy zamietli a iné čakajú na prerokovanie. Žalobu podala Trumpova kampaň aj v Arizone. Právni experti však tvrdia, že sťažnosti Trumpovho tímu v podstate nemajú šancu na zmenu volebného výsledku.

Najbezpečnejšie v americkej histórii

Niekoľko členov orgánov dohliadajúcich na bezpečnosť amerických volieb, vrátane kybernetických expertov, v spoločnom vyhlásení uviedlo, že nemajú žiadne dôkazy o zničených či stratených volebných lístkoch z amerických prezidentských volieb.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje, ktoré zverejnila americká vládna agentúra pre kybernetickú bezpečnosť (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency – CISA). „Nemáme žiadny dôkaz, že by volebný systém zničil alebo stratil volebné hlasy, alebo ich nejako zmenil,“ uvádza sa vo vyhlásení orgánov pre volebnú infraštruktúru GCC a SCC.

„Voľby z 3. novembra boli najbezpečnejšie v americkej histórii. Práve teraz, po celej krajine, volební úradníci znovu kontrolujú celý volebný proces pred dokončením výsledku,“ dodali odborníci na kybernetickú bezpečnosť.

„Vieme, že existuje veľa nepodložených sťažností aj možností k dezinformáciám o procese našich volieb, môžeme vás ale uistiť, že máme maximálnu dôveru v bezpečnosť a integritu našich volieb, a vy by ste ju mali mať tiež,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení zverejnenom na stránkach CISA.

Agentúra Reuters pripomenula, že CISA si v týchto voľbách vyslúžila kritiku Bieleho domu za to, že spustila web na „kontrolu fám“. Na ňom podľa médií uvádzala na pravú mieru aj dezinformácie šírené spolupracovníkmi prezidenta Donalda Trumpa.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA