Tisíce ľudí v Minsku smútili nad smrťou aktivistu Bandarenku

Tisíce demonštrantov vyšli v piatok do ulíc bieloruského hlavného mesta Minsk a žialili nad smrťou protestujúceho Ramana Bandarenku, ktorého vyhlásili za mŕtveho deň po tom, čo ho zatkla polícia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

13.11.2020 23:31
Bielorusko mladík smrť podujatia smútočné Foto:
Ľudia počas zhromaždenia v Minsku v piatok 13. novembra 2020, ktoré sa konalo na pamiatku aktivistu opozície Ramana Bandarenku.
debata (43)

Protestujúci lemovali hlavné ulice Minska a vytvárali ľudské reťaze. Ďalší kládli kvety na mieste, kde v stredu polícia zatkla 31-ročného bývalého vojaka Bandarenku.

Na pravidelné týždenné protesty prichádzajú desaťtisíce ľudí a protestujú proti autoritárskemu lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý je pri moci už vyše dve desaťročia a stal sa oficiálnym víťazom spochybňovaných prezidentských volieb z 9. augusta. Výsledok volieb neuznáva bieloruská opozícia ani Európska únia.

Z výpovedí svedkov vyplýva, že Bandarenka vyšiel na dvor v stredu večer, keď sa tam objavila skupina maskovaných mužov, ktorí začali z plota odstraňovať stuhy a vlajky vo farbách protirežimného hnutia. Medzi maskovanými osobami a obyvateľmi vypukol slovný a neskôr fyzický konflikt, do ktorého Bandarenka síce nezasahoval, no jeden z mužov ho napriek tomu sotil a on spadol, pričom si silno udrel hlavu. Následne ho naložili do mikrobusu a odviezli. Ešte v ten večer ho s opuchom mozgu a ďalšími zraneniami previezli do nemocnice, kde ho operovali. Jeho stav bol aj po operácii kritický.

Bandarenkova smrť vyvolala v Minsku i v iných častiach krajiny šok a obavy z toho, kam je Lukašenkov režim schopný zájsť. EÚ v súvislosti s tragickou smrťou mladého Bielorusa avizovala pripravenosť uvaliť na Lukašenkovu vládu ďalšie sankcie.

Lukašenko uviedol v piatok novinárom, že sa skontaktoval s vyšetrovateľmi a generálnym prokurátorom a povedal im, aby viedli vyšetrovanie „čestne a objektívne“.

Vdova po 34-ročnom protestujúcom Alexandrovi Tarajkovskom, ktorý zomrel počas zhromaždenia v auguste, povedala v piatok už skôr pre AFP, že vyšetrovanie Tarajkovského smrti bolo pozastavené. „Dalo sa to predpokladať. Som si istá, že trestné stíhanie nebude začaté,“ uviedla vdova Elena Germanová.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #bielorusko