PES ukáže, aké bude mať Česko Vianoce

Česi už vedia, čo sa musí stať, aby ich úrady pustili na vianočné nákupy. Núdzový stav síce minister zdravotníctva Jan Blatný žiada predĺžiť o tridsať dní, až do 20. decembra, v piatok však predstavil nový systém hodnotenia na uvoľňovanie opatrení a pripustil, že v súlade s ním, ak všetko dobre pôjde, sa ľudia možno už koncom novembra dočkajú možnosti ísť nakupovať aj tam, kde je teraz zatvorené.

15.11.2020 08:30
dobrovoľníčky, koronavírus, Česko Foto:
Dobrovoľníčky v Jablonci nad Nisou sa na kurze Červeného kríža zacvičujú na pomocný nemocničný personál.
debata (14)

Protiepidemický systém (PES) bude signalizovať päť stupňov rizikového vývoja epidémie. Od najmenšieho rizika zelenej farby po najvyššie riziko s fialovou farbou. „Keď na tom budeme dobre, PES sa usmeje,“ ukázal minister počas prezentácie na tabuľke zelenú psiu hlavu, ktorá na rozdiel od vrčiacej fialovej pôsobí spokojne.

Stav sa bude hodnotiť podľa výskytu nových prípadov na stotisíc obyvateľov za posledných 14 dní, výskytu nákazy medzi seniormi, reprodukčného čísla a podielu pozitívnych testov v ich celkovom počte.

"Situácia sa obracia, ale nesmieme poľaviť,“ citoval ministra zdravotníctva portál iRozhlas. To, že epidémiu sa darí brzdiť, podľa neho ukazuje aj reprodukčné číslo. Tento ukazovateľ priemerného počtu nakazených od jedného pozitívne testovaného tento týždeň podľa Ústavu zdravotníckych informácií klesol na 0,8. Ešte pred mesiacom bolo reprodukčné číslo v Česku na hodnote 1,5.

Foto: MZ ČR
PES, Česko, koronavírus

Ku krajšiemu životu

Úroveň rizika v Česku podľa Blatného momentálne klesá z fialovej pätorky na červenú štvorku. Zákaz nočného vychádzania bude platiť iba pri týchto dvoch najvyšších stupňoch.

„Už pri riziku číslo tri je v podstate celkom príjemný život s uvoľnením viacerých opatrení vrátane možnosti nakupovania, hoci s istým obmedzením,“ vysvetlil minister podľa portálu iDnes. „Keď sa budeme správať zodpovedne, tak sa v priebehu niekoľkých týždňov, teoreticky aj do konca tohto mesiaca, môžeme dostať na takú úroveň, ktorá síce nebude umožňovať robiť všetko, ale bude rozhodne umožňovať mať výrazne krajší život a podstatne krajšie Vianoce,“ snažil sa Blatný motivovať ľudí.

Ubytovacie zariadenia budú môcť fungovať v bežnom režime do tretieho stupňa rizika. Vo štvrtom a v piatom stupni bude ich prevádzka obmedzená.

V treťom a vo štvrtom stupni rizika budú otvorené len vybrané obchody. Reštaurácie budú fungovať s obmedzením vo všetkých piatich stupňoch. V najnižšom stupni s uzavretím o polnoci, vo 4. a v 5. stupni len s výdajnými oknami.

Na kultúrne produkcie budú môcť ľudia chodiť až v prípade, že na päťstupňovej škále bude platiť druhý stupeň, do knižníc a múzeí pri 3. stupni. Pre kancelárie bude už od druhého stupňa odporučený home office.

Kompletný prehľad opatrení v jednotlivých stupňoch v Česku v pdf, Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky.

Súd má problém s rúškami

Rúška budú povinné aj vonku od druhého stupňa. V prvom, najnižšom stupni, si ich ľudia budú musieť nasadiť iba interiéroch a v doprave.

Nariadenie o nosení rúšok však ministerstvo zdravotníctva bude ešte musieť poriadne vysvetliť. Opatrenie, ktoré ich pred troma týždňami zaviedlo aj vonku v obciach, ak je človek bližšie než dva metre k inému, totiž ministerstvo podľa včerajšieho verdiktu súdu dostatočne nezdôvodnilo. Na nápravu mu súd dal jeden týždeň.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus