Konflikt v Etiópii prekročil hranice štátu. Povstalci ostreľovali i susednú Eritreu

Povstalci zo severoetiópskej oblasti Tigray, ktorí bojujú proti federálnej vláde, vypálili v sobotu rakety aj do susednej Eritrey.

15.11.2020 10:49 , aktualizované: 13:16
Etiópia Foto: ,
debata

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na lídra povstalcov. Podľa serveru BBC zasiahlo niekoľko rakiet predmestie miliónovej eritrejskej metropoly Asmara.

Podľa doterajších informácií niekoľko rakiet dopadlo v blízkosti letiska v Asmare, píše AFP. „Podľa nepotvrdených správ mohlo ísť o výbušné zariadenia v blízkosti asmarského medzinárodného letiska,“ uviedla v sobotu večer ambasáda Spojených štátov v Asmare na svojom webovom portáli. Ani jedna krajina však neposkytla bližšie informácie.

Líder Frontu ľudového oslobodenia Tigray (The Tigray People's Liberation Front – TPLF) Debretsion Gebremichael agentúre AP nespresnil, koľko rakiet vypálili povstalci do susednej krajiny, pohrozil ale, že budú nasledovať ďalšie útoky. Debretsion dodal, že príslušníci TPLF v ostatných dňoch bojujú proti „16 divíziám“ eritrejských ozbrojených síl na „viacerých frontoch“.

TPLF obvinila vládu Eritrey, že jej jednotky prekročili hranice, aby podporili vládne jednotky Etiópie. Eritrea podľa BBC odmietla akékoľvek zapojenie do vnútorného konfliktu v susednej krajine. Podľa spravodajcu BBC v regióne sa ale bojuje aj pri hraniciach a zranení vojaci sú odvážaní do eritrejských nemocníc.

TPLF sa tiež v sobotu priznala k raketovému útoku na dve letiská v etiópskom štáte Amhara. Pri útoku prišli o život dvaja vojaci a 15 ľudí sa zranilo, približuje AFP.

Medzi etiópskou vládou a TPLF, ktorá kontroluje najsevernejší etiópsky štát Tigray, panovalo dlhodobé napätie, ktoré prerástlo do vojenských stretov pred dvoma týždňami.

Foto: SITA/AP, FDuckett
Etiópia / Tigray /

Obyvateľstvo Tigray, ktoré tvorí asi päť percent etiópskeho obyvateľstva, malo v minulosti značný vplyv na etiópsku politiku. Ich vplyv sa však zmenšil, keď sa v roku 2018 k moci dostal etiópsky premiér Abiy Ahmed z etnika Oromo, a potom, čo TPLF vlani vystúpila z jeho koalície.

Etiópia a Eritrea navyše viedli ozbrojený konflikt od roku 1998, ktorý si vyžiadal vyše 80-tisíc obetí. Po dvoch rokoch ostrých bojov prešiel konflikt do dlhotrvajúceho hraničného sporu.

Vzťahy medzi Eritreou a Etiópiou sa obnovili až v roku 2018, keď podpísali dohodu, o ktorú sa zaslúžil práve etiópsky premiér Ahmed, ktorý za ňu vlani dostal Nobelovu cenu za mier.

Boje na severe Etiópie ovplyvňujú už situáciu aj v susednom Sudáne, kam pred nimi od začiatku novembra utieklo najmenej 17-tisíc civilistov. Tamojšia vláda ale očakáva, že by na jeho území mohlo v najbližších dňoch prísť až 200-tisíc utečencov zo severnej Etiópie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #Eritrea