Rakúsko po lockdowne pôjde slovenskou cestou

Najskôr tvrdá celoštátna karanténa a potom hromadné testovanie podľa slovenského vzoru. Kancelár Sebastian Kurz naordinoval Rakúsku radikálnu liečbu. K tomuto kroku sa odhodlal potom, čo jeho krajina s 844 prípadmi potvrdenej nákazy na milión obyvateľov za posledný týždeň zaznamenala najhorší výsledok v EÚ a v rýchlosti šírenia epidémie predstihla Belgicko aj Česko.

15.11.2020 17:19
Rakúsko koronavírus nakazení počet nárast Foto: ,
Žena s ochranným rúškom kráča ulicami Viedne.
debata (263)

Alpská republika od utorka na tri týždne zatvorí všetky školy a obchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií či čerpacích staníc. Zákaz vychádzania, ktorý doteraz platil iba v noci, sa s presne stanovenými výnimkami rozšíri na celých 24 hodín denne.

„Jedna vec je jasná: Nikto nechce, aby boli zatvorené školy, reštaurácie, obchody atď. Musíme však urobiť tento krok spoločne," citoval kancelára denník Kurier. „Je to jediný možný spôsob ako zachrániť relatívne normálne Vianoce," upozornil.

Rakúšania budú môcť svoje príbytky opustiť len z dôvodu zaobstarania si základných životných potrieb, v prípade neodkladných ciest do práce či nevyhnutných návštev príbuzných. Povolené budú stretnutia najviac dvoch ľudí, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. „Hoci si nik druhý lockdown nepraje, druhý lockdown je jediným prostriedkom, o ktorom spoľahlivo vieme, že funguje,“ vyhlásil Kurz.

„Moja naliehavá požiadavka znie: Nestretávať sa s nikým!“ napísal Kurz na twitteri. „Každý jeden sociálny kontakt je príliš veľa,“ dodal.

Kurz pripusti, že opatrenia sú „mimoriadne drastické“, ale podľa neho ide o „jediný spôsob, ako môžeme zabrániť preťaženiu nášho zdravotného systému“. Fakt, že nemocniciam by inak hrozil kolaps, potvrdil aj minister zdravotníctva Rudolf Anschober, podľa ktorého sa počet hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 v Rakúsku za posledné dva týždne zdvojnásobil. „Druhá vlna je dynamickejšia a tvrdšia ako prvá,“ poznamenal Anschober.

Jediný funguje

Čiastočný Lockdown v Rakúsku platí už druhý týždeň. S relatívne normálnym životom sa Rakúšania lúčili na terasách kaviarní a barov večer 2. novembra, čo islamistický extrémista vo Viedni zneužil na krvavý teroristický útok.

Od 3. novembra sú povinne zavreté gastronomické podniky, pauzuje kultúra i turistický ruch. Zákaz vychádzania platil od ôsmej večer do šiestej rána. Podľa Kurza však doterajšie reštrikcie dostatočne nespomalili šírenie epidémie.

V niektorých spolkových krajinách, ako je Korutánsko, či Horné Rakúsko, rastie počet nových prípadov naďalej exponenciálne. V piatok už v Rakúsku zaznamenali bezmála desaťtisíc nových prípadov nákazy, najviac od začiatku pandémie.

„Stále je veľa tých, čo hovoria, že k nákaze nedochádza v školách, obchodoch alebo prevádzkach služieb. Ale pravdou je, že už nedokážeme vytrasovať 77 percent infekcií, čo znamená, že už viac nevieme určiť, kde k nákaze dochádza,“ argumentoval Kurz.

Úspech u susedov

Ešte pred Mikulášom, keď sa má lockdown skončiť, ale aj potom, až do Vianoc, plánuje rakúska vláda spustiť hromadné testovanie. Prvou cieľovou skupinou majú byť učitelia, po nich budú nasledovať opatrovatelia a policajti. Následne by sa malo prejsť k hromadnému testovaniu obyvateľstva antigénnymi testami.

„Bude to podobné, ako na Slovensku, pretože v našej susednej krajine prinieslo toto opatrenie veľký úspech. Desaťtisíce infikovaných ľudí tam mohlo byť stiahnutých z obehu,“ povedal v nedeľu Kurz pre verejnoprávnu stanicu ORF. O podrobnostiach plošného testovania, na ktorom sa majú logisticky podieľať spolkové krajiny a ozbrojené sily, mieni Kurzova vláda informovať koncom tohto týždňa.

© Autorské práva vyhradené

263 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #koronavírus