Čína oslavuje britského diplomata, ktorý zachránil topiacu sa ženu

Britského diplomata v Číne oslavujú ako hrdinu za to, že v oblečení skočil do rieky a zachránil topiace dievča. Video zachytávajúce udalosť sa virálne šíri ako v Číne, tak v Británii. Informoval o tom dnes denník The Guardian.

16.11.2020 21:30
debata (10)

Šesťdesiatjeden­ročný Stephen Ellison, ktorý je honorárnym konzulom v stredočínskom Čchung-čching, sa prechádzal po brehu rieky v momente, keď sa pošmykla na brehu 24-ročná žena a spadla do hlbokej vody.

Na videu natočenom okoloidúcimi je vidieť, ako žena bojuje s prúdom rieky, na chvíľu zmizne pod lávkou a za ňou sa zrejme v bezvedomí vynorí čelom ku dnu.

Ellison skočil duchaprítomne do vody, aby ju zachránil. Užívatelia sociálnych sieťach sa pýtali, prečo toľko ľudí sledovalo z brehu, ako sa žena topí, namiesto aby sa jej sami pokúsili zachrániť život. Niektorí poukázali na prípady, že len málo Číňanov vie plávať, iní zas, že ľudia v Číne majú všeobecne strach stať sa súčasťou verejného incidentu.

„Sme na honorárneho konzula nevýslovne hrdí“ zverejnilo na svojom twitterovom účte britské veľvyslanectvo v Pekingu, čoskoro malo desaťtisíce zhliadnutí. Ellisona ukazuje, ako si náhlivo vyzúva topánky a v oblečení skáče do rieky, dopláva k žene a chytí sa hodeného záchranného kolesa. Potom ju vytiahnu na breh ďalší ľudia.

Diplomat neskôr uviedol, že ženou, ktorá je pôvodom z Wu-chanu a v Čchung-čching študuje, udalosť otriasla, ale pomaly sa z nej zotavuje. Je však údajne veľmi vďačná a budúci víkend ho pozvala na rodinnú večeru.

„Keď muž v takto pokročilom veku zachráni cudziu osobu z vody v tak chladnom počasí bez ohľadu na svoju vlastnú bezpečnosť, je to hrdina a gentleman,“ znel na čínskej sociálnej sieti Weibo jeden z komentárov, ktorému dalo „like“ takmer 2000 ľudí.

Vzťahy Spojeného kráľovstva s Čínou prechádzajú zložitým obdobím potom, čo Peking de facto ukončil politickú autonómiu bývalej britskej kolónie Hongkongu a kedy Británia z bezpečnostných dôvodov zakázala účasť čínskej technologickej firmy Huawei budovať britské telekomunikačné siete piatej generácie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #diplomat