Nová vakcína poráža vírus bez mrazničky

Prelom v boji proti pandémii ohlásila už druhá americká spoločnosť. Ich produkciou by do konca budúceho roka mohla byť podľa denníka Guardian zaočkovaná miliarda ľudí.

17.11.2020 17:50
Vírus vakcína Foto:
Performerka s maketou injekcie predvádza očkovanie proti koronavírusu v peruánskej Lime. FOTO: SITA/AP
debata (31)

Biotechnologická firma Moderna v pondelok oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 má účinnosť 94,5 percenta. O výsledkoch rozsiahlej klinickej štúdie informovala iba týždeň po spoločnosti Pfizer, ktorej vakcína má podľa výrobcu vyše 90-percentnú účinnosť.

„Je to skutočné svetlo na konci tunela,“ citovala agentúra Reuters hlavného epidemiológa Bieleho domu Anthonyho Fauciho. Uznávaný expert priznal, že ho prekvapila vysoká účinnosť očkovacej látky, ktorú on očakával na úrovni 70 až 75 percent.

Hoci produkt Moderny je o niečo drahší ako vakcína od Pfizeru, má jednu podstatnú prednosť. Firme sa podarilo zlepšiť trvanlivosť a stabilitu očkovacej látky, takže ju možno uchovávať pri štandardných teplotách od 2 °C do 8 °C až tridsať dní. Vakcínu Pfizeru treba skladovať v mraziacich boxoch pri teplote zhruba mínus 70 °C, čo značne skomplikuje logistiku pri masovom očkovaní najmä v odľahlých oblastiach.

"Budeme mať vakcínu, ktorá dokáže zastaviť COVID-19,“ povedal pre Reuters šéf Moderny Stephen Hoge. Koronavírusom sa vo svete nakazilo už 55 miliónov ľudí. Pandémia si vyžiadala už bezmála 1,33 milióna životov.

Na tretej fáze klinickej štúdie prípravku mRNA-1273, ako Moderna svoju vakcínu nazvala, sa zúčastnilo 30-tisíc ľudí. Polovica z nich očkovaciu látku dostala, druhej polovici aplikovali len placebo. Ochorenie COVID-19 sa preukázalo u 95 účastníkov štúdie, z ktorých len päť bolo z očkovanej skupiny. Priebeh ochorenia pritom u nikoho zo zaočkovaných nebol ťažký. Pre úplnú imunizáciu v prípade vakcíny firmy Moderna sú podobne ako u jej konkurentov potrebné dve dávky očkovania.

Vedľajším účinkom látky podľa Moderny je únava a bolesť svalov. Tieto ťažkosti, ktoré sa prejavili po druhom aplikovaní vakcíny asi u každého desiateho zaočkovaného, však boli zväčša len mierne a krátkodobé. „Tieto účinky bolo možné očakávať od vakcíny, ktorá funguje a vyvoláva dobrú imunitnú reakciu,“ poznamenal Peter Openshaw, profesor experimentálnej medicíny na Imperial College v Londýne.

Európska lieková agentúra potvrdila, že po vakcíne spoločnosti Pfizer začala posudzovať aj predbežnú žiadosť firmy Moderna o registrácii jej prípravku na trhu Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vakcína #koronavírus