Berlín po provokácii pripomínal Minsk

Vládu Angely Merkelovej obviňovali z nastolenia diktatúry a na záver demonštrácie, zvolanej napriek zákazu zhromažďovania, sa okolie Brandenburskej brány skutočne podobalo na centrum bieloruskej metropoly.

18.11.2020 18:04
Berlín / Brandeburská brána / Protest / Polizei / Foto: ,
Polícia používa vodné delo na ľudí, ktorí protestovali pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti novele zákona o ochrane pred infekčnými ochoreniami, 18. novembra 2020
debata (15)

Tisíce popieračov koronavírusu a stúpencov krajnej pravice v stredu v Berlíne protestovali proti novele zákona o ochrane pred infekčnými ochoreniami. Demonštrantov, z ktorých mnohí nemali rúška, rozohnala polícia vodnými delami a slzotvorným plynom.

Nový právny rámec pre epidemické obmedzenia po búrlivej debate včera schválili obe komory nemeckého parlamentu a ešte večer ho podpísal spolkový prezident. Novela ráta s núteným uzatváraním obchodov, povinnosťou dodržiavať odstup, nosiť rúška či obmeziť kontakty na verejnosti i v súkromí. Tieto reštrikcie platili aj doteraz na základe úradných nariadení. Vláda však v snahe, aby neboli právne spochybniteľné, sa ich rozhodla zakotviť v zákone. Novela zákona umožňuje obmedziť cestovanie, ubytovanie v hoteloch či penziónoch, zakázať kultúrne, športové či iné voľnočasové aktivity, uzatvorenie obchodov, ale aj nosenie rúšok.

Súčasťou úpravy je i obmedzenie práva na odškodné. Naň nebudú mať nárok tí, ktorí budú musieť ísť do povinnej karantény po návrate zo zahraničnej rizikovej oblasti, hoci cestu mohli odložiť. Vláda tiež môže podľa novely určiť, že aj ľudia bez poistenia majú nárok na očkovanie či test. Podobné reštrikcie práv občanov zákon obmedzuje na štyri týždne. Predĺženie bude možné len po predložení pádnych dôvodov.

Odporcovia karanténnych opatrení pôvodne zvolali demonštráciu pred sídlo Spolkového snemu. Ich akciu však ministerstvo vnútra zakázalo. Úrady sa obávali vyhrotenia situácie a možných útokov proti poslancom i proti budove Reichstagu, kde Bundestag zasadá a vstup do vládnej štvrte pre verejnosť uzavreli.

Vyše desaťtisíc protestujúcich sa napokon zišlo pri Brandenburskej bráne. Demonštrácia sa začala ako pokojná. Napätie sa vyostrilo, keď protestujúci odmietli výzvy na dodržiavanie karanténnych opatrení vrátane nosenia rúšok. Z davu na policajtov začali lietať kamene, fľaše i delobuchy. Poriadkové sily potom zhromaždenie oficiálne rozpustili a tých, čo odmietli odísť, rozohnali vodnými delami a slzotvorným plynom.

Schvaľovaniu novely predchádzala ostrá debata. Šéf poslancov krajne pravicovej AfD Alexander Gauland označil zákon za najväčšie porušenie ústavných práv v histórii spolkovej republiky. Zastal sa tiež demonštrantov, ktorí napriek zákazu protestovali v uliciach. „Títo ľudia bránia svoje ústavné práva,“ vyhlásil.

AfD a jej stúpenci novelu zákona prirovnali k Zmocňovaciemu zákonu z roku 1933, ktorý vydláždil cestu k nacistickej diktatúre. „Takéto nehanebné prirovnania sú výsmechom obetiam národného socializmu a dokazujú, že sa ich autori nepoučili z histórie,“ reagoval na twitteri šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín #pandémia #koronavírus