Český prezident Zeman: Trump by to mal vzdať, je trápny

Americký prezident Donald Trump by to mal vzdať a mal by umožniť svojmu nástupcovi Joeovi Bidenovi prevziať úrad. Myslí si to český prezident Miloš Zeman, podľa ktorého je Trumpova snaha označovať sa za víťaza volieb trápna.

19.11.2020 13:00
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman
debata (65)

Zeman síce neupiera americkej hlave štátu možnosť preskúmania výsledkov volieb, ale podľa jeho slov „by bolo omnoho rozumnejšie to vzdať, nebyť trápny a umožniť novému prezidentovi, aby sa ujal svojej funkcie“, uviedol Zeman, ktorého vo štvrtok citoval portál Novinky.

To, či zvolením nového amerického prezidenta dôjde k zmene vzťahu USA k Európe, sa podľa českej hlavy štátu ešte len ukáže.

Republikán Trump sa opakovane označil za víťaza volieb, hoci čísla ukazujú, že víťazom je jeho demokratický súper Biden, ktorému už Zeman medzitým zagratuloval k víťazstvu.

Zeman však pred predošlými prezidentskými voľbami v USA patril medzi Trumpových podporovateľov. Keď mu v roku 2016 gratuloval k zvoleniu, okrem iného poznamenal, že jeho samotného „politickí oponenti nazývali ‚českým Donaldom Trumpom‘“.

Približne polovica republikánskych voličov verí tomu, že Trump „oprávnene vyhral“ voľby, avšak o víťazstvo ho obrali rozsiahle volebné podvody, ktoré zvýhodnili Bidena. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v stredu zverejnila spoločnosť Ipsos.

Biden sa stal víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra po tom, ako zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza volieb 7. novembra.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Donald Trump #prezidentské voľby v USA