Biden, prezident na jedno volebné obdobie?

Joe Biden oslávi v piatok 78. narodeniny. Ak by ho Američania v roku 2024 opätovne zvolili, tak začiatkom roka 2029 by mal opustiť Biely dom ako 86-ročný. Už dva mesiace pred jeho inauguráciou všetkým vo Washingtone podľa agentúry AFP vŕta v hlave nasledujúca otázka: Bude tento "lev americkej histórie", ako ho nazval Barack Obama, prezidentom len na jedno funkčné obdobie?

19.11.2020 14:24
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (14)

Biden bol po celú svoju kampaň ohľadom svojich budúcich úmyslov vyhýbavý. Na otázku, či je v jeho očiach pravdepodobný scenár, že bude vládnuť osem rokov, odpovedal, že „rozhodne“. Na jar sa však pri stretnutí s darcami svojej kampane označil za „prechodného kandidáta“, čo je formulácia, ktorá vyvolala množstvo špekulácií.

Chcel tým povedať, že vďaka svojim skúsenostiam a politickému profilu dokáže najlepšie zavrieť dvere za trumpizmom predtým, ako v roku 2024 odovzdá opraty novej generácii? Generácii demokratických lídrov, z ktorých sa niektorí ešte ani nenarodili, keď bol Biden v roku 1972 prvýkrát zvolený do Senátu?

Spojiť rozdelené USA

Niekoľko dní po tom, čo zvíťazil v súboji s Donaldom Trumpom, povedala jeho sestra Valerie Bidenová Owensová, že je presvedčená, že sa jej brat bude uchádzať o druhý mandát. Znamená to, že teda nie je prechodným kandidátom? „Je ním v tom zmysle, že k sebe pritiahne všetky tých mladých a že nás spojí, aby naša krajina nebola už taká rozdelená,“ povedala demokratova sestra v rozhovore pre televíziu HBO.

Všetky tieto odpovede sú však interpretované ako snaha o zachovanie čo najväčšieho politického kapitálu. Vystupovať otvorene ako prezident na jedno funkčné obdobie by oslabilo Bidenovu pozíciu a otvorilo by príliš rýchlo a vo veľkom súboj o to, kto bude v Demokratickej strane jeho nástupcom.

Neodkrýva karty

Podľa historika Juliana Zelizera z Princetonskej univerzity nie je v záujme Joea Bidena príliš skoro svoje zámery zverejniť, nech už sú akékoľvek. „V extrémne politicky polarizovanom prostredí, akým je to naša, musíte využiť všetky nástroje, ktoré máte k dispozícii. Medzi ne patria aj vyhliadky na znovuzvolenie, aby ste mohli posúvať svoju agendu v Kongrese,“ povedal.

Prezidenti, ktorí by sa odmietali uchádzať o ďalšie štyri roky v Bielom dome, sú v histórii USA vzácni. Prečo ale tak tvrdohlavo túžia po tom zostať vo funkcii, okrem prirodzenej túžby po moci a prestíži, ktorá sa s postom spája?

Bez strachu z následkov

„Druhý mandát dáva prezidentovi pocit legitimity,“ tvrdí historik Zelizer. „Môže to byť tiež príležitosť prísť s obtiažnym politickým programom bez strachu z volebných následkov,“ dodal.

Joe Biden, ktorý pri kampani niekoľkokrát budil krehký dojem, pritom tuší, že sa nachádza v neobvyklej pozícii. Na jeseň roku 2018, keď ešte neoznámil svoju kandidatúru na prezidenta, povedal v Michigane, že otázku veku považuje za „absolútne legitímnu“. „Myslím si, že je úplne normálne, že sa na mňa ľudia pozrú a povedia si: ‚No môj ty Bože, ty si starý!‘“ Povedal Biden. „Je pravda, že na počet rokov starý som,“ dodal s náznakom, že s vekom neprišiel o nič zo svojej energie a intelektuálnych schopností.

Jedna vec je istá: Od chvíle, keď sa 20. januára ujme moci, budú jeho republikánski oponenti – rovnako ako tí z jeho vlastného tábora, ktorí už snívajú o vlastnej kandidatúre – pozorne počúvať Bidenove vyjadrenia k tejto téme. A u tohto muža, ktorý sa v roku 2022 stane prvým osemdesiatnikom v Bielom dome v americkej histórii, budú čakať hoci na najmenší náznak prípadného odchodu do politického dôchodku, napísala agentúra AFP.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Biely dom #americké voľby