Prinesie vakcína proti koronavírusu obrat v liečbe rakoviny?

Úspechy vo vývoji takzvanej mediátorovej RNA (mRNA) vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 nie sú len prielomom v boji proti pandémii, ale aj predzvesťou obratu v liečbe rakoviny. Zhodujú sa na tom odborníci a hovoria o tom aj politici. Očkovanie mRNA proti rôznym formám rakoviny vedci skúšajú zatiaľ v rámci klinických testov, žiadna taká vakcína na použitie u ľudí ale doteraz schválená nebola.

19.11.2020 15:23
koronavírus vakcína Foto: ,
Očkovanie proti koronavírusu. FOTO: SITA/AP
debata (6)

„Stojíme pred veľkou revolúciou v medicíne,“ vyhlásila vo štvrtok v Spolkovom sneme nemecká poslankyňa konzervatívnej únie CDU/CSU Katrin Stafflerová, ktorá vyzvala na zvýšenie investícií do tejto oblasti. Vakcínu mRNA, ktorá slúži ako poslíček s návodom pre imunitný systém, považuje za možný kľúč v liečbe rakoviny.

Postupom proti rakovine na báze mRNA sa dlhodobo zaoberajú zakladatelia nemeckého BioNTechu Ugur Sahin a Özlem Türeciová. Práve vakcína mRNA vyvíjaná BioNTechom v spolupráci s americkou spoločnosťou Pfizer dosiahla proti ochoreniu COVID-19 podľa výsledkov z poslednej fázy testov účinnosť 95 percent.

Zbraň proti melanómu

BioNTech v roku 2017 zverejnil v magazíne Nature štúdiu o tom, ako všetkým pacientom so zhubným melanómom, ktorí dostali látku s na mieru upravenou mRNA, pozitívne zareagoval imunitný systém. U ôsmich z trinástich testovaných pacientov potom v rozmedzí roka až dvoch nenastalo žiadne zhoršenie stavu.

Firma Biontech nie je jediná, kto sa výskumu liečby rakoviny venuje. Aj ďalšie spoločnosti robia klinické štúdie vplyvu mRNA na rôzne typy rakoviny.

Návod pre vlastné protilátky

Vakcína mRNA sa od tých tradičných líši tým, že neobsahuje žiadnych mŕtvych či oslabených pôvodcov choroby, ale genetickú informáciu vírusu. Táto metóda je prirovnávaná k návodu, podľa ktorého si telo dokáže vytvoriť vlastné protilátky. Za ďalšiu výhodu profesor Klaus Cichutek z Inštitútu Paula Ehrlicha považuje to, že RNA má jednoduchú štruktúru, čo otvára možnosť do niekoľkých týždňov vyprodukovať milióny dávok.

Kritici vakcín na báze mRNA varujú, že táto cesta je príliš riziková, pretože by mohla vyvolať autoimunitné ochorenie alebo viesť k zmenám DNA. Zástancovia sprisahaneckých teórií tiež upozorňujú, že vlády sa očkovaciu látku pokúsia zneužiť na genetickú premenu ľudí.

Šéf nemeckej očkovacie komisie Thomas Mertens však hovorí, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že tento typ vakcín by viedol k zmenám ľudskej DNA. V súlade so súčasnými znalosťami tiež nie je nutné obávať sa dlhodobých následkov.

Cichutek tvrdí, že neexistuje žiadne nebezpečenstvo integrácie mRNA do ľudského genómu. „Genóm sa u ľudí nachádza vo forme DNA v bunkovom jadre. Integrácia ribonukleovej kyseliny (RNA) do deoxyribonukleovej (DNA) nie je možná okrem iného kvôli rozdielnej chemickej štruktúre,“ vysvetľuje.

Molekulárna biologička Tugce Aktasová z Inštitútu Maxa Plancka k tomu poznamenáva, že teoreticky je možné vďaka reverznej transkripcii všeličo, prakticky sa ale taká pravdepodobnosť rovná nule. Reverzná transkripcia je proces, keď sa genetická informácia z RNA prenesie do DNA.

Virologička Ulrike Protzerová z Helmholtzovho centra v Mníchove potvrdzuje, že len málo vírusov má pre takú transkripciu potrebný enzým. „Sú to vlastne len (retrovírusy) HIV, HTLV a HBV,“ povedala. Spomínané vírusy vyvolávajú choroby AIDS, T-bunkovú leukémiu a hepatitídu B.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vakcína #koronavírus