Švédi proti pandémii pritvrdili

Viac ľudí je v ohrození, preto bude menej tých, čo sa môžu stretnúť. Švédsko sprísnilo pravidlá boja proti pandémii. Stále sú však založené do značnej miery na dobrovoľnosti. Severskej krajine stúpa počet nakazených a aj takých chorých, čo končia na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

20.11.2020 06:00
Virus Outbreak Sweden Foto: , ,
Švédsky premiér Stefan Löfven.
debata (31)

Bude horšie

"Bude to horšie. Splňte si svoju povinnosť a prevezmite zodpovednosť za zastavenie šírenia vírusu,“ vyhlásil švédsky premiér Stefan Löfven, keď začiatkom týždňa oznámil, že na verejnosti sa od 24. novembra môže stretnúť maximálne osem ľudí. Predseda vlády tiež obyvateľov krajiny upozornil, že na jar viac dodržiavali opatrenia prijaté v boji s koronavírusom.

Ako pripomenul denník Guardian, vláda nemôže zakázať stretávanie sa ľudí v súkromí a otvorené zostávajú školy či reštaurácie, hoci musia obmedziť maximálny počet hostí. Švédsko naďalej priamo neodporúča nosenie rúšok.

Podľa Löfvena nie je možné, aby vláda riešila každý sociálny kontakt. "Všetkým v krajine však dávame jasný a ostrý signál, čo bude platiť v budúcnosti. Nechoďte do posilňovne, nechoďte do knižnice, nechoďte na večeru von, neorganizujte večierky. Zrušte to,“ vyhlásil premiér.

Vláda v Štokholme odmieta tvrdenia, že jej stratégia v boji proti koronavírusu bola založená na snahe, aby čo najviac obyvateľov získalo imunitu. Mnohí obdivovatelia švédskeho modelu to však vnímali práve takto. No veľkú úlohu v mäkšom prístupe krajiny k ochoreniu COVID-19 zohral aj fakt, že premiérovi súčasná legislatíva a ústava prakticky neumožňujú uzavrieť krajinu.

"Ak porovnáme Švédsko so susednými severskými krajinami, tak je na tom oveľa horšie. Štatistika Univerzity Johnsa Hopkinsa ukazuje, že má na 100-tisíc obyvateľov 60 mŕtvych. V Dánsku je to 13, vo Fínsku sedem a v Nórsku päť mŕtvych,“ reagoval pre Pravdu profesor molekulárnej medicíny Martin Michaelis, ktorý na Kentskej univerzite vyučuje aj virológiu.

Hoci do Švédska prišla druhá vlna koronavírusu s istým oneskorením, podľa denníka Washington Post je momentálne nárast počtu ľudí hospitalizovaných na COVID-19 jedným z najrýchlejších v Európe. Agentúra Bloomberg uviedla, že jednotky intenzívnej starostlivosti sú naplnené približne na 70 percent. Štátny epidemiológ Anders Tegnell povedal, že situácia je vážna, ale zatiaľ to nie je také zlé ako na jar. Celkovo vo Švédsku už pandémia zabila viac ako 6 300 ľudí a nakazilo sa ich okolo 200-tisíc. V Štokholme sa počet pozitívne testovaných drží približne na úrovni 20 percent. Veľká časť obetí sú ľudia zo domovov sociálnych služieb.

Nepríjemné otázky

Na druhej strane má Švédsko v prepočte na obyvateľov menej mŕtvych aj nakazených ako veľké krajiny ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko či Británia. Tie pritom oveľa výraznejšie obmedzili pohyb obyvateľov. "Mnohí ľudia veštili Švédsku na jar katastrofu. Je však možné, že v dlhodobejšom horizonte bude mať krajina menej mŕtvych. Odborníci v máji hovorili, že tak o rok sa ukáže, ako nákazu krajina zvládla. Samozrejme, keď sa Švédsko pozrie na susedné Nórsko a jeho výsledky v boji s pandémiou, určite si kladie nepríjemné otázky,“ uviedol pre Pravdu Derek Gatherer, expert na pandemické choroby z Lancasterskej univerzity.

Otázne je zatiaľ, čo urobil švédsky prístup s ekonomikou. V druhom štvrťroku sa hospodárstvo krajiny prepadlo o 8,6 percenta, čo bolo viac v porovnaní so susedmi, ale výrazne menej ako vo Francúzsku, v Taliansku či Španielsku. Podľa švédskej vlády bol ekonomický rast v lete veľmi dobrý, no očakáva sa, že v zime sa môže nezamestnanosť zvýšiť na desať percent. "Zdá sa, že Švédi majú viac mŕtvych, ale ekonomiku sa im až tak nepodarilo ochrániť. Asi aj preto sa vláda pohla smerom k prísnejším opatreniam,“ myslí si Michaelis.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #koronavírus #Covid-19 #pando