Víťazstvo Bidena v Georgii potvrdil aj guvernér štátu

Guvernér amerického štátu Georgia Brian Kemp v piatok potvrdil tamojšie výsledky prezidentských volieb.

21.11.2020 06:00
debata (12)

Poveril súčasne 16 členov Zboru voliteľov za Georgiu, aby v decembri počas formálnej voľby nového prezidenta hlasovali za demokratického kandidáta Joea Bidena, ktorý vyhral v tomto štáte USA a stal sa aj celkovým víťazom volieb. Informovali o tom agentúra AP a DPA.

Predstavitelia Georgie oznámili konečné výsledky volieb po ručnom prepočítaní všetkých asi piatich miliónov hlasov odovzdaných v tomto štáte, ktoré potvrdilo Bidenov náskok pred republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom. Biden podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil v Georgii o 12 670 hlasov, čo predstavuje 0,25 percenta.

Trumpov volebný tím má teraz lehotu dvoch pracovných dní – teda do konca utorka – na to, aby požiadal o opätovné sčítanie hlasov. Môže tak urobiť preto, že rozdiel medzi oboma kandidátmi bol menší než 0,5 percenta. Trump a ďalší členovia Republikánskej strany tvrdia, že pri prezidentských voľbách v Georgii došlo k podvodom, dôkazy však nepredložili.

Štátny tajomník Georgie Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb, na piatkovej tlačovej konferencii novinárom povedal, že potvrdené výsledky sú podľa neho „správne“ a odrážajú „verdikt ľudu, nie rozhodnutie štátneho tajomníka alebo súdov alebo volebného tímu jedného alebo druhého kandidáta“.

Republikánsky guvernér Kemp v oznámení vysielanom na internete jasne nepovedal, že výsledky schvaľuje. Uviedol len, že zákon od neho vyžaduje, aby formálne uzavrel proces ich potvrdenia, čo podľa neho „otvára cestu tomu, aby Trumpov volebný tím využil iné právne možnosti a separátne prepočítanie, ak sa tak rozhodne“.

Biden je prvým prezidentským kandidátom Demokratickej strany, ktorý zvíťazil v Georgii od roku 1992. V tomto južanskom štáte USA, ktorý väčšinou hlasuje za republikánskych kandidátov, sa to v uvedenom roku naposledy podarilo Billovi Clintonovi.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za nového prezidenta USA, sa zíde 14. decembra.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby USA