Putin predĺžil potravinové embargo voči západným krajinám

Ruský prezident Vladimir Putin predĺžil v sobotu do konca budúceho roka embargo na dovoz potravín z krajín, ktoré uvalili sankcie voči Rusku za jeho angažovanie sa v kríze na Ukrajine. Toto opatrenie ovplyvňuje najmä dovoz potravín z krajín Európskej únie, informuje agentúra AFP.

21.11.2020 17:50
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na archívnej snímke.
debata (330)

EÚ, USA a ďalšie západné štáty v roku 2014 uvalili na Rusko sankcie pre anexiu Krymu a podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny. Moskva reagovala zákazom dovozu potravín zo Západu. Okrem mäsa embargo zahrňuje aj ryby, zeleninu, ovocie či mliečne výrobky.

Ekonomické sankcie EÚ majú vážne dôsledky na ruské banky, rezort obrany a energetiku. Predstavitelia členských krajín EÚ sa koncom júna dohodli na ich predĺžení o ďalších šesť mesiacov.

Sankcie na 25 britských predstaviteľov

Rusko uvalilo v sobotu sankcie na 25 britských predstaviteľov v reakcii na britské sankcie uvalené v júli na 25 ruských občanov pre podozrenie z porušovania ľudských práv. Informovala o tom agentúra AFP.

„V reakcii na nepriateľské kroky britských orgánov a na základe princípu reciprocity ruská strana rozhodla o uvalení sankcií na 25 predstaviteľov Veľkej Británie, ktorým je teraz zakázaný vstup na ruské územie,“ uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Britské sankcie sa týkajú 49 organizácií a 25 ruských občanov pre ich údajný podiel na smrti právnika Sergeja Magnitského. Na tomto sankčnom zozname je aj Alexander Bastrykin, šéfa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) i ďalší predstavitelia ruských orgánov činných v trestnom konaní.

Magnitského zatkli v roku 2008 po tom, ako začal tvrdiť, že ruskí činitelia boli zapletení do rozsiahlych daňových podvodov v hodnote 230 miliónov dolárov. Magnitskij zomrel ako 37-ročný v moskovskom väzení v roku 2009, pričom sa predtým sťažoval na zlé zaobchádzanie.

330 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #embargo