Kosovský exprezident údajne pred zatknutím ovplyvňoval svedkov

Kosovský exprezident Hashim Thaci a ďalší predstavitelia niekdajšej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) obvinení z vojnových zločinov ovplyvňovali pred svojím zatknutím potenciálnych svedkov. Uviedol to osobitný tribunál v Haagu pre vojnové zločiny v Kosove, ktorý bude vysoko postavených kosovských politikov súdiť.

21.11.2020 20:53
Srbsko Kosovo Haag Thaci Foto: ,
Bývalý kosovský prezident Hashim Thaci, ktorého obvinil haagsky Osobitný súd pre Kosovo (KSC) zo zločinov proti civilistom spáchaných v rokoch 1999 a 2000 počas konfliktu so Srbskom sedí na pojednávaní v Haagu 9. novembra 2020.
debata (17)

Zo správy tribunálu, o ktorom informoval server Balkan Insight, vyplýva, že tribunál už v máji nariadil zatknúť štyroch podozrivých kosovských politikov, čo sa skutočne stalo na začiatku tohto mesiaca. Okrem bývalého prezidenta bol na základe žiadosti tribunálu zadržaný aj predseda jednej z hlavných politických strán v Kosove Kadri Veseli, bývalý predseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi a predseda poslaneckého klubu najsilnejšej opozičnej strany Rexhep Selim.

Podľa prokuratúry sú Thaci a ostatní zodpovední za vraždy 100 civilistov. On i zvyšní obvinení pred súdom vyhlásili, že sú nevinný.

Všeobecný súd v správe uvádza, že štvorica obvinených „aktívne umožňovala a podporovala ovzdušie beztrestnosti a zastrašovania“, pretože uplatňovala veľký vplyv na bývalých členov UCK a na kosovskú spoločnosť všeobecne.

„Vládni činitelia verní Thacimu a Veselimu dohliadali na korupčné vyplácanie štátnych prostriedkov potenciálnym svedkom tribunálu“, uvádza sa v správe. Možní svedkovia boli podľa tribunálu tiež najímaní do štátnej správy výmenou za mlčanie. Správa ďalej konštatuje, že uvedení mohli manipulovať štátnymi inštitúciami, mariť policajné vyšetrovanie a v prípade potreby vyvolať aj občianské nepokoje.

Bývalí predstavitelia UCK sú do značnej miery určujúcou silou kosovskej politiky od konca vojny za nezávislosť v rokoch 1998 až 1999, ktorá si vyžiadala vyše 10 000 životov a po náletoch NATO skončila stiahnutím srbských vojsk z krajiny. Aj napriek obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti ich veľa Kosovčanov považuje za hrdinov boja proti útlaku zo strany Belehradu.

Tribunál pre Kosovo bol po mnohých odkladoch a silnom tlaku medzinárodného spoločenstva na kosovských predstaviteľov schválený v roku 2015. Súdia bývalého veliteľa povstaleckej UCK, ktorá bojovala za odtrhnutie vtedajšej juhosrbskej autonómnej oblasti Kosovo. Hoci je súčasťou kosovského súdnictva, z bezpečnostných dôvodov sídli v holandskom Haagu a jeho členovia sú zahraniční sudcovia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Haag #Kosovo #Hashim Thaci #tribunál