Sudca v Pensylvánii zmietol žalobu Trumpovej kampane: Bola zlátaná ako Frankensteinove monštrum

Sudca v Pensylvánii v sobotu zamietol žalobu tímu prezidenta Donalda Trumpa žiadajúcu zablokovanie uzavretia výsledkov prezidentských volieb v tomto americkom štáte.

22.11.2020 06:10 , aktualizované: 07:35
debata (26)

Informovala o tom agentúra AP. Trumpová kampaň, ktorý sa sťažovala na nezrovnalosti pri voľbách, v reakcii uviedla, že sa proti rozhodnutiu odvolá. Ide o ďalšiu zo série zamietnutých žalôb Trumpovej kampane, ktorá sa snaží zvrátiť výsledok volieb. Podľa projekcií médií v nich vyhral demokrat Joe Biden.

Trumpov právnik Rudy Giuliani k rozhodnutiu pensylvánskeho sudca povedal, že je sklamaný, a uviedol, že sa proti verdiktu odvolá v zrýchlenom konaní na odvolacom súde vo Filadelfii. Výsledky hlasovania by mali pensylvánske úrady uzavrieť už v pondelok.

V Pensylvánii vyhral podľa médií Biden približne o 80 000 hlasov, výhrou získal za tento štát 20 voliteľov. Celkovo má podľa projekcií amerických médií Biden 306 voliteľov a Trump 232; k zvoleniu za prezidenta ich je potrebných aspoň 270. Hlasovanie voliteľov, ktoré potvrdí nového prezidenta Spojených štátov, sa má konať 14. decembra.

Sudca Matthew Brann zamietol žalobu Trumpovej kampane v Pensylvánii s tým, že súdu boli predložené len slabé právne argumenty a špekulatívne obvinenia. Podľa Branna bola žaloba „náhodne zlátaná, podobne ako Frankensteinove monštrum“.

Televízia CNN uviedla, že táto žaloba bola poslednou väčšou sťažnosťou, ktorou sa Trump snaží zvrátiť výsledok volieb. Podľa CNN ide už o tridsiatu podobnú žalobu, ktorú súdy Trumpovi a jeho spojencom zamietli či ktorú jeho právnici sami stiahli.

V Georgii budú opäť počítať

Volebný tím Donalda Trumpa požiadal o prepočítanie hlasov odovzdaných počas prezidentských volieb v štáte Georgia, v ktorom už ručný prepočet všetkých hlasov potvrdil víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Biden v Georgii po pôvodnom zrátaní 99 percent hlasov viedol nad úradujúcim šéfom Bieleho domu o približne 14 000 hlasov. Štát minulý týždeň oznámil, že všetky hlasy ručne prepočíta.

Štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb, v piatok 20. novembra oficiálne potvrdil Bidenove víťazstvo. Podľa ručného prepočtu Biden Trumpa porazil o 12 670 hlasov, čo predstavuje iba 0,25 percent zo všetkých približne 5 miliónov odovzdaných hlasov.

Zákony v Georgii umožňujú prezidentským kandidátom požiadať o strojový prepočet hlasov v prípade, ak bol rozdiel vo výsledkoch kandidátov menší ako 0,5 percenta. Ručný prepočet, ktorý sa uskutočnil tento týždeň, vyplynul z požiadavky povinného auditu a nie je považovaný za oficiálny prepočet. Zákon v štáte totiž vyžaduje, aby výsledky aspoň jedných miestnych volieb boli prepočítané ručne s cieľom overiť presnosť strojov, ktoré volebné hlasy počítajú. Raffensperger si na tento účel vybral prezidentské voľby.

Trump na Twitteri audit kritizoval a nazval ho „vtipom“. Bez podložených dôkazov napísal, že v Georgii sa našli tisícky podvodných hlasov. Aj keď ručný prepočet odhalil niekoľko tisíc hlasov, ktoré neboli pôvodne započítané, podľa miestnych úradov tieto hlasy nezvrátili výsledok volieb v prospech Trumpa.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA