Putin: Pandémia priniesla problémy, aké tu neboli od Veľkej hospodárskej krízy

Koronavírusová pandémia vyvolala systémovú ekonomickú krízu, ktorá nemá obdobu od Veľkej hospodárskej krízy, uviedol v sobotu ruský prezident Vladimir Putin na virtuálnom summite skupiny G20, ktorý hostí Saudská Arábia.

22.11.2020 09:09
summit G20 lídri Foto:
Svetový lídri počas virtuálneho summitu skupiny G20, ktorý hostí Saudská Arábia v Rijáde v sobotu 21. novembra 2020.
debata (49)

„Rozsah problémov, ktorým ľudstvo čelí v roku 2020, je skutočne bezprecedentné. Koronavírusová pandémia, celosvetový lockdown a pozastavené ekonomické aktivity rozpútali systémovú ekonomickú krízu, akú svet nezažil od Veľkej hospodárskej krízy,“ upozornil Putin, ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

Ruský prezident zároveň povedal, že pandémia závažným spôsobom poznačila ekonomický rast krajín. „Pandémia si vyžiadala státisíce mŕtvych a milióny ľudí prišli o prácu,“ zdôraznil.

„Súčasnú krízu je treba využiť na zmenu trajektórie globálneho vývinu, zachovať čisté prírodné prostredie, poskytnúť všetkým krajinám rovnocenné podmienky, posilniť účinné mechanizmy mnohostrannej spolupráce a kľúčových medzinárodných organizácií na základe Charty OSN a všeobecne uznávaných pravidiel medzinárodného zákona,“ vyhlásil Putin.

„Skupina G20 musí pokračovať v úsilí o nájdenie spoločných postojov k reforme Svetovej obchodnej organizácie a zohľadniť pri tom súčasné problémy,“ myslí si Putin. Podľa neho „je nemožné dosiahnuť tento cieľ bez stabilného, efektívneho a mnohostranového systému založeného na univerzálnych pravidlách a princípoch“.

„Napriek niekoľkým pozitívnym znakom, masová dlhodobá nezamestnanosť, ktorá vedie k nárastu chudoby a sociálnemu rozkladu, zostáva hlavnou globálnou výzvou, pričom úlohou skupiny G20 je tomu predchádzať,“ poznamenal Putin.

„Vychádzajúc zo skúseností s bojom proti svetovej finančnej kríze v rokoch 2008–2009, skupina spustila množstvo iniciatív na boj proti ekonomickým rizikám súvisiacim s pandémiou. Hodlá tiež obnoviť obchodné aktivity, najmä prostredníctvom globálnych riadiacich inštitúcií vrátane OSN, Svetovej zdravotníckej organizácie, Medzinárodného menového fondu či Svetovej banky,“ zakončil.

Trump uprostred summitu išiel hrať golf

Americký prezident Donald Trump v sobotu po svojom krátkom vystúpení na virtuálnom summite skupiny G20 odišiel hrať golf. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Trump, ktorý stále neprijal porážku v prezidentských voľbách, hovoril po otvorení tohto dvojdňového podujatia.

Zdroj, ktorý mal prístup k prezidentovmu online vystúpeniu, ktoré nebolo prístupné médiám, uviedol, že Trump „povedal, že počas svojho funkčného obdobia spravil absolútne fantastickú prácu, ekonomicky, aj čo sa týka pandémie“.

Bolo to cvičenie v „sebapropagácii“, dodal daný zdroj s tým, že prezident „nepovedal nič o globálnej situácii“. „Bolo mi cťou pracovať s vami a teším sa na spoluprácu s vami v budúcnosti a na dlhý čas,“ vyhlásil Trump počas videorozhovoru so svetovými lídrami, uviedol ďalší zdroj.

Trumpa po jeho stručnom výstupe nahradil americký minister financií Steven Mnuchin, ktorý pokračoval v rokovaní s lídrami G20. Trump následne opustil Biely dom a zamieril na svoje golfové ihrisko v štáte Virgínia, nie ďaleko od Washingtonu. Na ceste sa stretol s hŕstkou svojich priaznivcov so zástavami a transparentmi so sloganmi ako „Ďalšie štyri roky“.

Trumpova účasť na dvojdňovom summite, ktorý sa začal v sobotu, sa uskutočnila po jeho účasti na piatkovom virtuálnom summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Lídri sa zaviažu k financovaniu spravodlivej distribúcie vakcín

Lídri G20 sa v nedeľu zaviažu, že zaplatia za spravodlivé rozdelenie vakcín, liekov a testov na nový koronavírus vo svete tak, aby chudobnejšie krajiny neboli opomenuté, píše sa v návrhu komuniké virtuálneho summitu skupiny. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

„Nebudeme šetriť úsilím, aby sme zaistili, že budú rovnako dostupné pre všetkých ľudí, čo je v súlade so záväzkami členov podnecovať inovácie… Uvedomujeme si úlohu rozsiahlej imunizácie ako globálneho verejného blaha,“ cituje Reuters návrh komuniké.

Lídri G20 sa takisto majú zaviazať, že využijú všetky dostupné nástroje politiky na ochranu životov, pracovných miest a príjmov a zároveň podporia multilaterálne rozvojové banky, aby zvýšili svoje úsilie pri pomoci krajinám vysporiadať sa krízou.

Návrh tiež vyzýva súkromných veriteľov, aby sa zapojili do moratória na splácanie dlhov chudobnejších krajín, ktoré má skupina G20 v úmysle predĺžiť minimálne do polovice roku 2021.

Summity sa konajú prostredníctvom videokonferencie v dôsledku pandémie koronavírusu. Saudská Arábia je prvou arabskou krajinou, ktorá hostí summit G20. Očakávalo sa, že v diskusiách budú dominovať dôsledky pandémie COVID-19 a kroky na oživenie globálnej ekonomiky.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump #summit G20