Trumpov tím hodil právničku Powellovú cez palubu. Prehnala to s obvineniami

Volebný tím amerického prezidenta Donalda Trumpa sa v nedeľu dištancoval od konzervatívnej právničky Sidney Powellovej, ktorá v posledných dňoch rozvíjala konšpiračné teórie a vzniesla nepodložené obvinenia z volebných nezrovnalostí.

23.11.2020 05:30
Sidney Powellová, Donald Trump Foto: ,
O Sidney Powellovej hovoril Donald Trump ešte 14. novembra na twitteri ako o jednej zo svojich právničiek.
debata (42)

Podľa Powellovej podvodný softvér umožnil presun miliónov hlasov odovzdaných Trumpovi k jeho demokratickému súperovi Joeu Bidenovi.

V prezidentských voľbách konaných 3. novembra zvíťazil podľa projekcií médií Biden, keď si pripísal 306 voliteľov a Trump 232. Trump tvrdí, že hlasovanie bolo poznačené podvodmi, na súdoch ale zatiaľ neuspel.

Powellová, o ktorej Trump ešte 14. novembra hovoril na twitteri ako o jednej zo svojich právničiek, ale s obvineniami z podvodov očividne zašla vo štvrtok príliš ďaleko. Právnička okrem iného nepravdivo uviedla, že volebný softvér v štáte Georgia a ďalších bol vytvorený na príkaz zosnulého ľavicového venezuelského prezidenta Huga Cháveza a umožnil krádež miliónov hlasov Trumpovi.

V rozhovore so stanicou Newsmax potom Powellová obvinila republikánskeho guvernéra Georgie Briana Kempa a štátneho tajomníka Georgie, že sa podieľali na sprisahaní, ktorého súčasťou bolo aj pridelenie kontraktu na volebné automaty a softvér, ktoré poškodili Trumpa.

„Georgia bude pravdepodobne prvým štátom, ktorý vyhodím do povetria,“ vyhlásila Powellová. Neskôr dodala, že plánuje podať na štát „biblickú“ žalobu.

V nedeľu prezidentov tím uviedol, že už s Powellovou nespolupracuje. „Nie je členkou Trumpovho právneho tímu. A nie je ani prezidentovou osobnou právničkou,“ uviedli vo vyhlásení právnici prezidentovej kampane Rudy Giuliani a Jenna Ellisová.

Trump bojuje o Pensylvániu

Šéf Bieleho domu Donald Trump nevzdal boj o Pensylvániu, ani keď federálny sudca zamietol žalobu, ktorou chcel Trumpov tím zablokovať uzavretie výsledkov prezidentských volieb v tomto štáte. Trumpova kampaň, ktorá sa sťažovala na nezrovnalosti pri hlasovaní, sa v nedeľu proti rozhodnutiu sudcu odvolala, informovala agentúra AP. Trump sa snaží zvrátiť výsledok volieb, v ktorých podľa projekcií médií vyhral demokrat Joe Biden.

Prezident a jeho tím podali odvolanie na odvolací súd vo Filadelfii. Tento krok už skôr avizoval Trumpov právnik Rudy Giuliani. V Pensylvánii vyhral podľa médií Biden približne o 80 000 hlasov, výhrou získal za tento štát 20 voliteľov. Trumpov volebný tím ale tvrdí, že v Pensylvánii sa s hlasmi demokratických voličov zaobchádzalo inak ako s hlasmi republikánov, čím nebolo zabezpečené rovné volebné právo danej ústavou.

Volebné úradníci totiž v niektorých okresoch v Pensylvánii ponúkli voličom upraviť korešpondenčné lístky, ktoré obsahovali niektoré technické nedostatky – napríklad chýbalo doručenie vo vnútornej tajnej obálke alebo im chýbal podpis voliča na vonkajšej obálke. Úrady takýto postup nemajú podľa miestnych zákonov nariadený, ale môžu tak urobiť. Trumpov tím pritom tvrdí, že takúto nápravu úradníci ponúkali nepomerne viac v okresoch, ktoré sa prikláňali k demokratom.

Podľa sudcu Matthewa Branna požiadala Trumpova kampaň o „zneplatnenie hlasov takmer siedmich miliónov voličov v Pensylvánii“. To republikánsky sudca zamietol s tým, že súdu boli predložené len slabé právne argumenty a špekulatívne obvinenia. Výsledky hlasovania by mali pensylvánske úrady uzavrieť už v pondelok.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby USA