Trump poveril svoj tím odovzdaním moci Bidenovi

Americký prezident Donald Trump poveril svoj tím a úrady, aby začali odovzdávať moc novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Uviedol to v pondelok na twitteri.

24.11.2020 01:00 , aktualizované: 19:19
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump hrá golf v Trump National Golf Club v Sterlingu.
debata (102)

Trump ale pokračuje v právnej bitke spochybňujúcej výsledky prezidentských volieb. Informuje o tom agentúra AP.

Súčasný prezident tak zareagoval na oznámenie šéfky Správy všeobecných služieb (GSA) Emily Murphyovej, ktorá Bidenovi povedala, že Trumpová administratíva sprístupňuje federálne zdroje pre jeho prevzatie prezidentskej funkcie. Trumpom menovaná Murphyová predtým zrejme kvôli prezidentovej neochote uznať porážku odmietala udeliť formálny súhlas so začatím príprav na prevzatie úradu novozvoleným prezidentom. Trump vzápätí jej oznámenie na twitteri potvrdil.

Krok prichádza takmer tri týždne po konaní prezidentských volieb v Spojených štátoch. Trump napriek tomu ďalej odmieta výslovne uznať, že ho Biden 3. novembra porazil. Tím novozvoleného prezidenta Bidena „pokojné odovzdanie moci“ privítal. Uviedol, že s federálnymi úradníkmi teraz začne rokovať o postupe v koronavírusovej pandémii a o otázkach národnej bezpečnosti.

„Budeme pokračovať v spravodlivom boji a verím, že zvíťazíme!“ napísal Trump na twitter. „V najlepšom záujme našej krajiny však odporúčam, aby Emily a jej tím urobili, čo je potrebné urobiť, a povedali môjmu tímu, aby urobil to isté,“ pokračoval prezident a dodal, že Murphyovej sa vraj vyhrážali a bola pod tlakom. Šéfka GSA však v liste Bidenovi podľa agentúry AP napísala, že k svojmu rozhodnutiu dospela nezávisle na podklade faktov a zákona a že nebola pod tlakom.

Michigan a Pensylvánia potvrdil víťazstvo Bidena

Predstavitelia amerického štátu Pensylvánia oficiálne potvrdili, že víťazom prezidentských volieb v tomto štáte sa stal demokrat Joe Biden. Po troch týždňoch sčítania hlasov a sérii neúspešných žalôb prezidenta Donalda Trumpa to v utorok oznámil štátny guvernér Tom Wolf.

Oznámenie prišlo deň po tom, ako Trump súhlasil so začatím oficiálneho procesu odovzdania moci svojmu novozvolenému nástupcovi Bidenovi, aj keď volebnú prehru stále priamo nepriznal. Pensylvánsky guvernér Wolf v tvíte uviedol, že po schválení výsledkov volieb z 3. novembra podpísal na základe federálneho zákona potvrdenie, že 20 voliteľov za Pensylvániu bude na decembrovom zasadnutí Zboru voliteľov hlasovať za Bidena a jeho viceprezidentku Kamalu Harrisovú.

V pondelok tiež výsledky prezidentských volieb potvrdili volebné úrady v štáte Michigan, kde takisto tesne vyhral Biden. Volebná rada tu potvrdila konečné výsledky sčítania, podľa ktorých Biden zvíťazil s náskokom takmer 156 000 hlasov pred Donaldom Trumpom. Osvedčenie pravdepodobne ukončí Trumpovu snahu o zvrátenie výsledkov volieb v Michigane, jednom z kľúčových štátov, ktoré potrebuje na to, aby bol znovuzvolený, píše AFP.

Víťazom amerických prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza prezidentských volieb 7. novembra.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Trump a ďalší členovia Republikánskej strany tvrdia, že pri prezidentských voľbách v došlo k podvodom, dôkazy o tom však nepredložili.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby USA