Výbuch míny v Červenom mori poškodil ropný tanker

Výbuch míny v Červenom mori pri pobreží Saudskej Arábie a Jemenu poškodil v stredu ropný tanker, informovala agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

25.11.2020 17:13
debata (1)

Výbuch nastal v skorých ranných hodinách a zasiahol ropný tanker MT Agrari plaviaci sa pod maltskou vlajkou. Tanker bol podľa svojich prevádzkovateľov poškodený. Členovia posádky sú však v bezpečí a nikto z nich neutrpel zranenia.

Jemen je od roku 2014 v stave občianskej vojny, pripomína AP. Koalícia vedená Saudskou Arábiou od roku 2015 bojuje proti jemenským vzbúrencom – húsíjom.

Iránom podporovaní jemenskí povstalci v pondelok vyhlásili, že odpálili raketu, ktorá zasiahla distribučné zariadenie prevádzkované saudskoarabskou ropnou spoločnosťou Saudi Aramco. Zariadenie sa nachádza v saudskoarabskom prístavnom meste Džidda na pobreží Červeného mora.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou v utorok uviedla, že odstránila a zneškodnila päť iránskych námorných mín, ktoré húsíovia umiestnili v južnej časti Červeného Mora. Tento pokus o útok označila za vážne ohrozenie bezpečnosti na mori v úžine Báb al-Mandab.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #mína #ropný tanker