Trumpovo vďakyvzdanie s milosťou

Mal v Bielom dome na starosti národnú bezpečnosť a sám sa stal jej hrozbou. Teraz mu dosluhujúci americký prezident udelil milosť. Trojhviezdičkový generál vo výslužbe Michael Flynn sa vďaka Donaldovi Trumpovi vyhne trestu za to, že klamal agentom Federálneho úradu pre vyšetrovanie o svojich tajných kontaktoch s Rusmi.

26.11.2020 05:47 , aktualizované: 17:37
Michael Flynn Foto: ,
Michael Flynn
debata (7)

To, že Flynn sa pridá k dvom morkám, ktoré v predvečer Dňa vďakyvzdania šéf Bieleho domu tradične omilosťuje, nebolo nijakým prekvapením. Americké médiá to ohlásili už v stredu, s denným predstihom. Potvrdenie prišlo, ako zvyčajne, na twitteri.

"Je mi veľkou cťou oznámiť, že generálovi Michaelovi T. Flynnovi bola udelená úplná milosť. Gratulujem generálovi Flynnovi a jeho skvelej rodine, viem, že teraz budú mať naozaj fantastický Deň vďakyvzdania!“ napísal Trump na svojej obľúbenej sociálnej sieti, na rovnakej, kde pred troma rokmi oznámil: "Musel som vyhodiť generála Flynna, pretože klamal viceprezidentovi a FBI.“

Omilostený Flynn na twitteri reagoval iba stručným, zato veľavravným "Jeremiáš 1:19“. Bol to odkaz na biblický verš, ktorý hovorí: "Budú proti tebe bojovať, ale nepremôžu ťa, lebo ja som s tebou, aby som ťa zachránil.“ Citát vyznieva dvojzmyselne. Najskôr Trumpovi držal chrbát Flynn a potom opačne.

Usvedčený odpočúvaniami

Flynn, niekdajší šéf tajnej služby Pentagónu, stihol odslúžiť ako kľúčový poradca Trumpa iba 24 dní. Odísť musel po tom, čo vysvitlo, že ešte pred inauguráciou 45. prezidenta, čiže v čase, keď na to nebol oprávnený, tajne rokoval s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o sankciách. Poradca pre národnú bezpečnosť to dlho popieral. Klamal vyšetrovateľom FBI i viceprezidentovi Mikeovi Pencovi. Z lží ho napokon usvedčili nahrávky spravodajských služieb, ktoré telefonáty ruského ambasádora odpočúvali.

Preverovanie kontaktov Flynna s Kisľakom bolo súčasťou vyšetrovania vplyvu Ruska na americké prezidentské voľby v roku 2016. Trumpov poradca, pred ktorým tajné služby varovali, že pre svoje väzby na Moskvu môže byť Rusmi vydierateľný, sa napokon k lživej výpovedi priznal. Spravil to v snahe uzavrieť dohodu s osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom.

Začiatkom tohto roka sa však Flynnovi právnici začali pokúšať o stiahnutie jeho priznania a zrušenie dohody s Muellerom. Tvrdili pritom, že sa prokuratúra dopustila v kauze pochybenia. Nasledoval ďalší kontroverzný zvrat, keď prokurátor vymenovaný ministrom spravodlivosti Williamom Barrom, Trumpovým blízkym spojencom, odporučil, aby úrady prestali Flynna stíhať, pretože jeho výsluch z januára roku 2017 bol vraj neodôvodnený, lebo nesúvisel s predmetom samotného vyšetrovania.

Federálny sudca však nezvyčajnú žiadosť ministerstva odmietol a nariadil podrobnejšie preskúmanie prípadu, čo znamená, že Flynnovi naďalej hrozilo, že skončí za mrežami. Tým, že mu Trump udelil milosť, Flynnovi už zo strany súdov ani ministerstva spravodlivosti nebude nič hroziť ani potom, čo sa v januári ujme moci administratíva zvoleného prezidenta Joea Bidena.

Flynn nebude sám

Americkí prezidenti, republikáni i demokrati, často na konci svojich mandátov udeľujú sporné milosti, z ktorých mnohé vyvolávajú ostrú kritiku opozície. Samotný Trump už pred omilostením Flynna odpustil väzenie svojmu bývalému poradcovi Rogerovi Stoneovi, ktorého kauza tiež vzišla z Muellerovho vyšetrovania ruskej kauzy. Stonea vlani súd uznal za vinného v siedmich bodoch obžaloby vrátane lživej výpovede pred Kongresom, ovplyvňovania svedka a marenia vyšetrovania. Americké médiá predpovedajú, že do odchodu z Bieleho domu končiaci prezident udelí milosť aj ďalším svojim bývalým spolupracovníkom, ktorí v rámci vyšetrovania ruského zasahovania do volieb v USA uviazli v rukách spravodlivosti. Rátať s ním môže napríklad niekdajší šéf Trumpovej prezidentskej kampane Paul Manafort, ktorý má pre pandémiu koronavírusu momentálne prerušený výkon trestu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Michael Flynn