Trumpov tím bojuje o Pensylvániu, ale neuspel na ďalšom súde

Federálny odvolací súd vo Filadelfii v piatok zamietol ďalší z pokusov kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa zvrátiť vyhlásenie výsledkov volieb v štáte Pensylvánia.

27.11.2020 21:56
debata (49)

Tím súčasnej hlavy štátu tam podal žalobu, ktorou chcel uzavretie hlasovanie zablokovať, sudca ju však minulý týždeň zamietol. Ak sa prezident opäť odvolá, prípad by mohol prerokovať až najvyšší súd, píše agentúra AP.

Prezident USA Donald Trump hrá golf v klube...
Prezident USA Donald Trump hrá golf v klube...
+3Prezident USA Donald Trump hrá golf v klube...

Pensylvánia oficiálne potvrdila výsledky volieb v utorok, Trumpov protikandidát Joe Biden zvíťazil s neveľkým náskokom zhruba 80 000 hlasov. Výhrou získal za tento štát 20 voliteľov. Trumpov volebný tím ale tvrdí, že v Pensylvánii sa s hlasmi demokratických voličov zaobchádzalo inak ako s hlasmi republikánov, čím nebolo zabezpečené rovnaké volebné právo danej ústavou. Podľa súdu však „tvrdenie kampane nie sú dôvodné“.

„Slobodné, spravodlivé voľby sú podstatou našej demokracie. Obvinenia z nespravodlivosti je závažné. … Ale obvinenia vyžadujú konkrétne tvrdenia a potom dôkazmi. Ani jedno v tomto prípade nemáme,“ uviedol sudca odvolacieho konania Stephanos Bibas, ktorého do funkcie vymenoval Trump.

Prípad minulý týždeň pred súdom nižšej inštancie obhajoval Trumpov právnik Rudy Giuliani, ktorý trval na tom, že voľby v Pensylvánii sprevádzali rozsiahle podvody.

Celkovo má podľa projekcií amerických médií Biden 306 voliteľov a Trump 232; k zvoleniu za prezidenta ich je potrebných aspoň 270. Hlasovanie zboru voliteľov, ktoré potvrdia nového prezidenta Spojených štátov, sa má konať 14. decembra.

Trump: Biden nech dokáže, že má legálne hlasy

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že Joe Biden môže vstúpiť do Bieleho domu len vtedy, ak dokáže, že volebné hlasy nezískal nezákonne.

„Biden môže vstúpiť do Bieleho domu ako prezident, iba ak dokáže, že jeho absurdných ‚80 000 000 hlasov‘ nebolo získaných podvodom alebo nezákonným spôsobom. Keď uvidíte, čo sa stalo v Detroite, Atlante, Filadelfii a Milwaukee, masívne podvody s voličmi, má veľký neriešiteľný problém!“ napísal Trump na Twitteri.

Trump ešte vo štvrtok uviedol, že opustí Biely dom, ak Zbor voliteľov zvolí za prezidenta USA jeho protivníka z Demokratickej strany Joea Bidena.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby USA