Protesty proti policajnému násiliu vyústili v Paríži do výtržností

Desaťtisíce ľudí sa v sobotu vo francúzskych mestách zúčastnili na protestoch proti policajnému násiliu. V Paríži a niektorých ďalších mestách demonštrácie vyústili aj do násilností, počas ktorých utrpeli zranenia desiatky policajtov.

28.11.2020 21:54
Francúzsko polícia protesty Foto: ,
Demonštranti pochodujú počas demonštrácie proti bezpečnostnému zákonu, ktorý má obmedziť zdieľanie fotografií polície v Paríži 28. novembra 2020.
debata (25)

Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra sa na protestoch po celej krajine zúčastnilo približne 133-tisíc ľudí, informovala agentúra AFP.

Účastníci demonštrácií protestovali proti kontroverznému návrhu bezpečnostného zákona, ktorý by obmedzil právo zhotovovať a zverejňovať zábery policajtov pri výkone služby. Návrh tento týždeň schválila dolná komora francúzskeho parlamentu, v januári budú o ňom rokovať senátori.

Podľa kritikov by takýto zákon skomplikoval prácu novinárov a sťažil dokumentovanie prípadov neprimeraného policajného násilia či zneužívania služobného postavenia. Vláda naopak poukazuje na potrebu ochrany policajtov. Poukazuje pritom na prípady, keď sa v rámci kampaní na sociálnych sieťach odhaľujú osobné údaje zasahujúcich policajtov či dokonca ich príbuzných.

Protesty sa v sobotu konali v desiatkach francúzskych miest vrátane Paríža, Štrasburgu, Lille, Rennes, Marseille či Lyonu. Mnohí z účastníkov niesli plagáty so sloganmi ako „Kto nás ochráni pred políciou?“ či „Stop policajnému násiliu“. Zhromaždenia mali prevažne pokojný priebeh, avšak sporadicky ich sprevádzalo aj násilie a výtržnosti.

Stalo sa tak napríklad v Paríži, kde sa na protestom pochode zúčastnilo minimálne 46-tisíc demonštrantov, ktorí požadovali ukončenie policajného násilia, slobodu médií či odstúpenie prezidenta Emmanuela Macrona a ministra vnútra Géralda Darmanina.

Násilnosti vypukli, keď malé skupiny maskovaných protestujúcich zaútočili na policajtov kameňmi, petardami a dlažobnými kockami. Podarilo sa im zapáliť fasádu francúzskej centrálnej a viacero policajných zátarás. Príslušníci poriadkovej polície odpovedali slzotvorným plynom, pričom došlo ak k fyzickým potýčkam.

Polícia nasadila slzotvorný plyn voči násilníkom aj v bretónskom meste Rennes, píše agentúra AFP.

Minister vnútra Darmanin označil násilnosti namierené voči príslušníkom polície, ktoré sprevádzali niektoré zo sobotňajších protestov, za neprijateľné.

„Tridsaťsedem policajtov a žandárov bolo počas demonštrácií zranených, a to na základe predbežných údajov. Opäť odsudzujem neprijateľné násilie proti príslušníkom bezpečnostných zložiek,“ napísal Darmanin na Twitteri.

K protestným pochodom, ktoré organizovali novinárske aj občianskoprávne združenia, sa pridali aj krajne ľavicoví radikáli, environmentálni aktivisti či demonštranti z hnutia tzv. žltých viest, ktorí voči politike vlády protestujú už dva roky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest