V súvislosti s výbuchom sopky na novozélandskom ostrove vzniesli 13 obvinení

Novozélandské úrady vzniesli obvinenia voči 10 organizáciám a trom osobám za porušenie bezpečnosti v spojitosti so sopečnou erupciou na White Islande, ktorá vlani zabila 22 ľudí.

30.11.2020 13:00
Nový Zéland vulkán erupcia turisti nezvestní Foto: ,
Na leteckej snímke ostrov White Island na Novom Zélande po výbuchu sopky 9. decembra 2019.
debata (3)

Mená obvinených sú na základe predpisov utajené, dve verejne financované agentúry – GNS Science a Národná agentúra pre zvládanie krízových situácií – však uviedli, že sú medzi obvinenými. Ďalší obvinení sú zrejme súkromné firmy, ktoré vzali turistov na ostrov, a riaditelia alebo manažéri spoločností.

Každá z organizácií čelí pokute v maximálnej výške 1,5 milióna novozélandských dolárov (v prepočte viac ako 882-tisíc eur) a každý jednotlivec maximálnej pokute 300-tisíc novozélandských dolárov (viac než 176-tisíc eur).

Obvinenia vzniesla novozélandská agentúra WorkSafe a nesúvisia s pokračujúcim policajným vyšetrovaním, ktoré by mohlo viesť k ďalším obvineniam. Rodiny niektorých zosnulých a zranených tiež podali vlastné žaloby.

„Táto tragická udalosť bola náhla, ale to neznamená, že sa nedala predvídať,“ povedal výkonný riaditeľ WorkSafe Phil Parkes. „Obete, ako zamestnanci, tak aj návštevníci, išli na ostrov s predpokladom, že príslušné orgány urobili všetko potrebné pre ich zdravie a bezpečnosť,“ uviedol Parkes.

White Island, ktorý je vrcholom podmorského vulkánu, bol do erupcie z 9. decembra populárnou turistickou destináciou. Mnohí ľudia však v súčasnosti spochybňujú, prečo ho mohli turisti navštíviť, keď seizmológovia dva týždne pred výbuchom zvýšili výstrahu pred sopečnou aktivitou.

Na ostrove bolo 47 ľudí, keď vytryskla mimoriadne prehriata para, ktorá väčšinu z 25 preživších zanechala s vážnymi popáleninami. Mnoho z mŕtvych a zranených boli turisti, ktorí cestovali z Austrálie na palube výletnej lode Ovation of the Seas firmy Royal Caribbean. Štrnásť obetí bolo z Austrálie, piati boli Američania, dvaja Novozélanďania a jeden bol z Nemecka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #sopka #White Island