Orbánov človek po orgiách vystúpil z Fideszu

Tvorca maďarskej ústavy, ktorého zadržala polícia v Bruseli na homosexuálnych orgiách, v stredu vystúpil zo strany premiéra Viktora Orbána. József Szájer (59), spoluzakladateľ Fidszu, sa po škandále vzdal aj mandátu europoslanca.

02.12.2020 20:28 , aktualizované: 20:37
EP-104239A_Plenary session Foto:
Maďarský europoslanec konzervatívno-populistického Fideszu József Szájer.
debata (24)

Odchod politika zo strany, ktorú ešte za bývalého režimu v roku 1988 spoluzakladal, potvrdil sám predseda Fideszu Viktor Orbán.

„To, čo kolega poslanec József Szájer spravil, je nezlúčiteľné s hodnotovým systémom nášho politického spoločenstva,“ povedal Orbán pre provládny denník Magyar Nemzet. „Na jeho tridsaťročnú prácu nezabudneme a nepoprieme ju, ale jeho skutok je neprijateľný a neobhájiteľný. Po tom, čo sa stalo, prijal jediné správne rozhodnutie, keď sa ospravedlnil, vzdal sa mandátu v Európskom parlamente a vystúpil z Fideszu. Jeho rozhodnutie sme vzali na vedomie,“ dodal premiér.

Szájera zadržala polícia v Bruseli v piatok večer, keď sa po odkvapovej rúre pokúšal uniknúť z bytu, kde sa homosexuálne orgie konali.

Predstaviteľ národno-konzervatívnej strany cez víkend rezignoval na mandát europoslanca. Špekulovalo sa, prečo v Bruseli po šestnástich rokoch pôsobenia k 31. decembru kon­čí.

Všetko sa vyjasnilo až v utorok, keď belgické médiá informovali o jeho zadržaní na večierku homosexuálov, kde bolo okolo 25 ľudí. Išlo o porušenie protipandemických opatrení. Na mieste sa našli aj drogy. Szájer sa v rovnaký deň priznal. Ospravedlnil sa svojej rodine i voličom za to, že porušil pravidlá týkajúce sa šírenia nákazy. Tvrdí však, že s drogami, ktoré polícia našla v jeho ruksaku, nemá nič spoločné.

Szájerova manželka Tünde Handóvá, s ktorou má dospelú dcéru, pôsobí ako sudkyňa maďarského ústavného súdu.

Szájer je považovaný za hlavného tvorcu maďarskej ústavy z roku 2011, ktorá inštitúciu manželstva vymedzila ako zväzok muža a ženy, čím vylúčila možnosť sobášov osôb rovnakého pohlavia. O základnom zákona, ktorý do popredia stavia tradičnú rodinu a konzervatívne hodnoty, Szájer svojho času povedal, že bola napísaná na jeho iPade.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #József Szájer