Botswana repatriuje tisíce slonov do Angoly

Botswana mieni repatriovať tisíce divoko žijúcich slonov do susednej Angoly, odkiaľ prišli v priebehu občianskej vojny, píše BBC.

01.12.2020 19:09
slony, Afrika, India, kly Foto:
debata

V Afrike sa kvôli pytliactvu stavy slonov znižujú, v Botswane však nie. Žije v nej takmer tretina všetkých afrických slonov a stáda sa tam stále zväčšujú – zatiaľ čo na konci 90. rokov v krajine žilo približne 80-tisíc slonov, teraz je ich okolo 130-tisíc.

Desaťtisíce slonov žijúcich v Botswane sú ale v skutočnosti „utečenci“ z občianskej vojny v Angole v rokoch 1975 – 2002. Tí by sa teraz mali vrátiť do svojho pôvodného domova v juhovýchodnej Angole.

Botswanský opozičný poslanec a ochranca prírody Kgoborego Nkawana poznamenal, že domov týchto slonov je rozsiahly a zahŕňa Zimbabwe, Zambiu, Namíbiu a Angolu.

„Vždy v týchto oblastiach žili, kvôli vojne ale museli Angolu opustiť. Časť ich domoviny v Angole bola odmínovaná, aby sa tam mohli presunúť,“ uviedol s tým, že na odmínovaní území v Angole spolupracovala s OSN. „Musíte pochopiť, že si slony svoje skúsenosti z minulosti pamätajú a vždy sa budú snažiť vyhnúť miestam, kde sa cítia v nebezpečenstve,“ do­dal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angola #slony #Botswana