Korčok: Rusko je bezpečnostnou výzvou pre NATO aj Slovensko

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok vyjadril v utorok presvedčenie, že silná Severoatlantická aliancia pripravená na výzvy budúceho desaťročia je životným záujmom Slovenska. Ďalej označil Rusko za bezpečnostnú výzvu pre Alianciu aj pre SR ako jednu z jej členských krajín.

01.12.2020 21:05 , aktualizované: 21:35
debata (363)

Korčokove vyjadrenia zazneli v prvý deň dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO, ktoré prebieha formou videokonferencie.

Na úvod rokovaní sa ministri venovali odporúčaniam expertov, ktoré upozorňujú na potrebu ďalšej politickej adaptácie Severoatlantickej aliancie v meniacom sa bezpečnostnom prostredí a podčiarkujú potrebu reagovať na budúce, aj nevojenské bezpečnostné výzvy.

Ministri hovorili aj o budúcej podobe výcvikovej misie NATO v Afganistane, o ktorej rozhodnú ministri obrany Aliancie vo februári 2021 po zvážení aktuálnej situácie. V misii Rozhodná podpora (Resolute Support Mission – RSM) aktuálne pôsobí 18 slovenských vojakov.

Ďalšou témou rokovania ministrov zahraničných vecí bolo Rusko a jeho vplyv na bezpečnosť spojencov z NATO. Rusko pre Alianciu, aj pre SR ako jednu z jej členských krajín, predstavuje komplexnú bezpečnostnú výzvu, na ktorú je podľa Korčoka potrebné primerane reagovať.

Spojenci si podľa neho želajú dialóg s Moskvou o témach spoločného záujmu, o čo však musí prejaviť záujem aj ruská strana.

Účastníci videokonferencie diskutovali aj o možnostiach podpory NATO pre partnerov v regióne Blízkeho východu, severnej Afriky a Sahelu.

Vo svojom vystúpení šéf slovenskej diplomacie tiež upozornil na situáciu na západnom Balkáne, ktorú ani po 25 rokoch od podpisu Daytonských dohôd stále nie je možné považovať za stabilizovanú.

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ukrajina verí, že v roku 2021 bude prizvaná do Akčného plánu členstva v NATO

Ukrajina dúfa, že v roku 2021 dôjde k vybudovaniu tesnejších vzťahov s NATO napriek námietkam zo strany Moskvy a napriek pokračujúcemu konfliktu s proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

V prejave k veľvyslancom členských štátov NATO to v utorok v Kyjeve uviedol ukrajinský minister obrany Andrij Taran. Vyjadril nádej, že Ukrajina bude na budúci rok pozvaná na vstup do Akčného plánu členstva (MAP), čo je prvý formálny krok k tomu, aby sa stala súčasťou západnej vojenskej aliancie.

Uviedol tiež, že členstvá Ukrajiny a Gruzínska – tiež bývalej sovietskej republiky – budú mať „významný vplyv na euroatlantickú bezpečnosť a stabilitu, najmä v čiernomorskom regióne“.

Ukrajinské prozápadné vedenie úzko spolupracuje s NATO a parlament minulý rok prijal ústavné zmeny, v ktorých zakotvili ašpirácie Ukrajiny na vstup do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

Tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy upevnili cieľ Kyjeva získať plné členstvo v oboch blokoch a zaviazali prezidenta, vládu a parlament, aby sa držali tohto smerovania svojej politiky.

Ukrajina bojuje proti povstalcom podporovaným Ruskom vo svojich východných oblastiach odvtedy, ako Moskva v roku 2014 anektovala Krymský polostrov. Tento konflikt si vyžiadal viac ako 13-tisíc obetí.

Kyjev vníma pristúpenie k NATO ako kľúčový nástroj posilnenia svojej obrany proti Moskve, ktorá alianciu naopak obviňuje zo snahy preniknúť do tradičnej sféry vplyvu Ruska.

363 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ivan Korčok