"Kto nevolí, neje". Za neúčasť vo voľbách hrozí Madurov režim i obmedzením potravinových balíčkov

Venezuelská vláda autoritárskeho prezidenta Nicolása Madura sa snaží prinútiť obyvateľov k účasti na nedeľných parlamentných voľbách i vyhrážkami, že im obmedzí potravinové balíčky.

02.12.2020 16:45
Venezuela / Nicolás Maduro / Foto:
debata (41)

Voľby ako neslobodné bojkotuje veľká časť opozície, ktorá namiesto nich organizuje od 5. do 12. decembra on-line referendum o zotrvaní Madura pri moci.

Tento plebiscit podporila aj venezuelská biskupská konferencia, podľa ktorej parlamentné voľby nepomôžu vyriešiť problémy Venezuelčanov a naopak ešte zhoršia krízu, v ktorej sa táto juhoamerická krajina už niekoľko rokov nachádza.

„Kto nevolí, neje. Pre tých, ktorí nevolia, nebude jedlo,“ vyhlásil v pondelok na volebnom mítingu podpredseda vládnej socialistickej strany Diosdado Cabello.

Podľa agentúry EFE tieto slová adresoval tým obyvateľom krajiny, ktorí sú závislí na vládnej potravinovej pomoci. Cabello tiež predsedá Ústavodarnému zhromaždeniu, ktoré vytvoril Madurov režim v roku 2017 ako de facto svoj zákonodarný zbor. Posledné parlamentné voľby v decembri 2015 totiž vyhrala opozícia a Maduro potom s pomocou najvyššieho súdu činnosť poslancov blokoval.

Nedeľné parlamentné voľby, v ktorých kandiduje aj Madurov tridsaťročný syn z prvého manželstva Nicolás Maduro Guerra, bojkotuje veľká časť opozície na čele s Juanom Guaidóom. Ten sa vlani v januári z pozície šéfa parlamentu vyhlásil za dočasného prezidenta po tom, čo poslanci neuznali nový Madurov prezidentský mandát s tým, že vzišiel z neslobodných volieb.

Aj vtedajšie voľby veľká časť opozície v roku 2018 bojkotovala. Guaidóa od vlaňajška uznalo za dočasnú hlavu Venezuely vyše šesť desiatok krajín, vrátane Slovenska a Česka.

Prívrženci Nicolása Madura Guerru, syna... Foto: SITA/AP, Ariana Cubillos
Nicolas Maduro Guerra Prívrženci Nicolása Madura Guerru, syna venezuelského prezidenta Nicolása Madura

Guaidó minulý týždeň vyzval Venezuelčanov, aby 6. decembra k volebným urnám nešli a hlasovali v ním zorganizovanom referende. „Maduro uzurpuje moc v prezidentskom paláci, ale my sme tam, kde nás je väčšina, kde môžeme brániť svoje práva…na ulici,“ vyhlásil Guaidó, ktorý sa od vlaňajška snaží Madura prinútiť k odstúpeniu, aby sa mohli konať nové prezidentské voľby. Nedarí sa mu to napriek širokej diplomatickej podpore i americkým sankciám.

Maduro sa drží pri moci i preto, že má podporu Ruska, Iránu, Číny i Turecka a má na svojej strane naklonené i vrchné vedenie armády, ktoré si má udržiavať podplácaním, ale i strachom z represií.

Časť vojakov vrátane dôstojníkov aj šéfa tajnej služby generála Manuela Figuera sa síce vlani postavila na stranu opozície, tí, ktorí potom neutiekli, ale skončili vo väzení.

On-line referendum vs voľby

Od 5. do 12. decembra organizuje Guaidóov tím on-line referendum, ktorého sa môžu zúčastniť aj Venezuelčania žijúci v zahraničí, kam ich za niekoľko posledných rokov odišlo vyše 5,5 milióna.

Hlasovať sa má o troch otázkach, ktoré schválil parlament. Voliči majú povedať, či podporujú nedeľné voľby organizované Madurovou vládou, či chcú koniec „uzurpácie prezidentskej moci“ a usporiadanie slobodných volieb a či má medzinárodné spoločenstvo pomôcť ochrániť venezuelský ľud pred zločinmi proti ľudskosti.

Podľa koalície venezuelských opozičných strán i Organizácie amerických štátov (OAS) nie sú nedeľné voľby slobodné a ani EÚ na ne nevyslala svojich pozorovateľov.

Dôvodom je okrem iného to, že členov centrálnej volebnej komisie tento rok vymenoval najvyšší súd, hoci podľa ústavy ich má vymenovať parlament. Najvyšší súd tiež do vedenia opozičných strán, ktoré oznámili bojkot volieb, nanominoval odpadlíkov z týchto strán naklonených režimu.

Koncom októbra Maduro oznámil, že na voľby bude dohliadať vyše 300 pozorovateľov z rôznych krajín, podrobnosti ale neoznámil. Povedal však, že zástupcov OAS do krajiny nepustí.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #parlamentné voľby #Nicolas Maduro