V regionálnych voľbách v Namíbii uspel politik pomenovaný po Adolfovi Hitlerovi

V lokálnych voľbách v Namíbii vyhral kandidát pomenovaný po niekdajšom nacistickom vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

04.12.2020 12:29
debata (1)

Adolf Hitler Uunona (54) z vládnucej strany Ľudová organizácia Juhozápadnej Afriky (SWAPO) bol minulý týždeň zvolený za člena regionálneho zastupiteľstva na severe krajiny za volebný obvod Ompundja. Podporilo ho 85 percent voličov.

Politik sa v rozhovore pre nemecký denník Bild vyjadril, že nemá nič spoločné s nacistickou ideológiou a neplánuje svetovú dominanciu. Ako uviedol, otec mu dal meno po nacistickom vodcovi, ale „pravdepodobne nevedel, kto Adolf Hitler bol“.

„Ako dieťa som to považoval za úplne normálne meno. Až keď som dospieval, som pochopil, že tento muž si chcel podrobiť celý svet,“ povedal a dodal „s tým ja nemám nič spoločné“. Uunona povedal, že ho jeho manželka volá Adolf a toto meno používa aj na verejnosti. Zmeniť si ho neplánuje.

Namíbia bola v rokoch 1884 – 1915 nemeckou kolóniou s názvom Nemecká juhozápadná Afrika a germánske mená, ako napríklad Adolf, sú tam bežné. Počas povstania tamojších etnických skupín Nama, Herero a San v rokoch 1904 – 1908 zahynuli tisíce ľudí. Historici tieto udalosti označujú za prvú genocídu 20. storočia.

Hoci bola krajina od prvej svetovej vojny po vyhlásenie nezávislosti v roku 1990 pod kontrolou Juhoafrickej republiky, stále má niektoré nemecky pomenované mestá aj malú nemecky hovoriacu komunitu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Namíbia