Čína je najväčšia hrozba pre slobodu a demokraciu od druhej svetovej vojny, tvrdí šéf amerických tajných služieb

Čína predstavuje najväčšiu hrozbu pre demokraciu a slobodu vo svete od druhej svetovej vojny. Podľa agentúry AP to vo štvrtok uviedol riaditeľ amerických tajných služieb (Director of National Intelligence - DNI) John Ratcliffe.

04.12.2020 14:30 , aktualizované: 15:15
Čína Foto: ,
debata (30)

„Tajné informácie hovoria jasne: Peking chce dominovať nad Spojenými štátmi a zvyškom sveta ekonomicky, vojensky i technologicky,“ napísal Ratcliffe v článku zverejnenom denníkom The Wall Street Journal.

Čínu pritom obvinil, že „kradne americkým firmám duševné vlastníctvo, kopíruje ich technológie a potom nahrádza americké firmy na globálnom trhu“.

„Táto generácia bude posudzovaná podľa toho, ako zareaguje na snahy Číny zmeniť svet k jej obrazu a nahradiť Spojené štáty ako dominantnú superveľmoc,“ uviedol vo svojom článku šéf amerických tajných služieb Ratcliffe. Na boj proti čínskej hrozbe vyčlenil preto z rozpočtu tajných služieb dodatočné prostriedky, konkrétnu sumu však bližšie nešpecifikoval.

Podľa Ratcliffea a ďalších amerických činiteľov Čína kradne citlivé americké obranné technológie, aby podporila plány čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na modernizáciu čínskej armády.

Peking je tiež obviňovaný, že využíva prístup k čínskym technologickým firmám, ako je Huawei, k zhromažďovaniu tajných informácií, narušovaniu komunikácie a ohrozovania súkromia užívateľov po celom svete.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa stupňuje v posledných týždňoch protičínsku rétoriku a varuje, že Trumpov nástupca Joe Biden bude k Číne príliš zhovievavý. Washington tiež pritvrdzuje sankcie voči Číne, či už za postup Pekingu voči Tibetu, Hongkongu, Taiwanu či kvôli čínskym obchodným praktikám.

Čierna listina a obraz USA vo svete

Vo štvrtok americká vláda oznámila, že na čiernu obchodnú listinu novo zaradila najväčšieho čínskeho výrobcu čipov Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) a čínsky ropný a plynárenský koncern CNOOC. Podľa Spojených štátov majú tieto firmy väzby na čínsku armádu.

Subjekty na zozname majú zakázaný prístup k americkým technológiám bez súhlasu vlády USA. Okrem uvedených dvoch čínskych spoločností sa novo na zozname ocitli tiež China Construction Technology a China International Engineering Consulting.

Hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchun-jingová dnes vyzvala USA, aby prestali zneužívať koncept národnej bezpečnosti pre obhajovanie nepriateľského postoja voči čínskym podnikom. Zaradenie SMIC a CNOOC na čiernu listinu podľa nej takisto poškodí obraz USA vo svete aj ich záujmy.

Čínsky vládny denník The China Daily vo svojom úvodníku napísal, že sa obe veľmoci v poslednej dobe vydávajú na „nebezpečnú dráhu“. „Aj keby nastupujúca administratíva Joea Bidena mala v úmysle uvoľniť napätie (…), niektoré škody sa jednoducho nedajú napraviť, a to je to, čo má súčasný prezident USA v úmysle,“ píše denník.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Sloboda #tajné služby #demokracia