Maas: Americkí vojaci sú v Nemecku vítaní, prispievajú k bezpečnosti Európy

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v piatok privítal návrh rozpočtového zákona amerického ministerstva obrany, ktorý by zamedzil sťahovaniu 12-tisíc amerických vojakov z Nemecka, ktoré avizoval prezident USA Donald Trump. Informovala o tom agentúra DPA.

04.12.2020 23:19
Heiko Maas Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas
debata (91)

„Zdá sa, že existuje konsenzus medzi republikánmi a demokratmi vo Washingtone, že toto všetko treba ešte prediskutovať, a to nás, samozrejme, teší,“ uviedol Maas a ubezpečil budúcu vládu USA, že americkí vojaci sú v Nemecku vítaní.

„Ich prítomnosť prispieva nielen k bezpečnosti Nemecka, posilňuje aj bezpečnosť celej Európy i krajín mimo nej,“ dodal Maas.

Na základe návrhu zákona, ktorý musí schváliť Kongres, by k stiahnutiu časti z približne 34 500 amerických vojakov z Nemecka mohlo dôjsť až 120 dní po tom, čo ministerstvo obrany predloží Kongresu analýzu vplyvov tohto kroku. Zákon by zároveň skomplikoval Trumpove plány na odsun vojenských jednotiek z Afganistanu a Južnej Kórey.

Skupina republikánskych a demokratických zákonodarcov finálnu verziu zákona ohlásila napriek tomu, že Trump hrozí jej vetovaním. Šéf Bieleho domu začiatkom týždňa vyhlásil, že rozpočtový zákon bude vetovať, pokiaľ zákonodarcovia nezrušia ochranu internetových gigantov ako Facebook či Google v podobe paragrafu 230 federálneho zákona o telekomuniká­ciách, na základe ktorého tieto spoločnosti nenesú právnu zodpovednosť za obsah zverejňovaný svojimi užívateľmi.

V návrhu zákona sa okrem iného spomínajú aj sankcie voči Turecku, ktoré od Ruska získalo systém protivzdušnej raketovej obrany S-400. Uvalenie sankcií na „každú osobu, ktorá sa vedome podieľala na zaobstaraní“ tohto systému, by mali Turecko postihnúť 30 dní po schválení zmieneného zákona. Prezident USA môže podľa legislatívy sankcie stiahnuť rok po ich zavedení.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Heiko Maas