Sputnik štartuje, vírus láme rekordy

Po prvej umelej družici Zeme sa názov Sputnik spája s novým svetovým prvenstvom Moskvy. V ruskej metropole sa cez víkend začalo hromadné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Rusi tak o tri dni predbehli Britov, západných priekopníkov masovej vakcinácie proti koronavírusu. Vytúžená zázračná zbraň proti pandémii má ale v čase, keď sa pliaga v Rusku šíri rekordnou rýchlosťou, vážnu slabinu: štartuje len veľmi pozvoľna.

06.12.2020 17:53
Rusko Moskva koronavírus vakcína očkovanie... Foto:
Zdravotníčka v Moskve očkuje ženu vakcínou Sputnik V. FOTO TASR/AP
debata (74)

Očkovanie sa predbežne začalo iba v ruskej metropole. V Moskve cez víkend otvorili sedemdesiat očkovacích miest, do začiatku budúceho roka by ich celkový počet mal vzrásť na 170.

Týždne bez vodky

Nárok na bezplatnú vakcínu majú zatiaľ len zdravotníci, sociálni pracovníci a učitelia. Podmienkou je vek od 18 do 60 rokov. Záujemcovia nesmú trpieť chronickými ochoreniami, musia sa tiež zaviazať, že medzi prvým a druhým očkovaním nebudú požívať alkoholické nápoje. Z vakcinácie sú vylúčené tehotné ženy, dojčiace matky a tiež páry, ktoré v priebehu nadchádzajúceho štvrť roka plánujú počať potomka.

Moskovčania, ktorí spĺňajú podmienky, sa môžu elektronicky zapísať do poradovníka „Za päť hodín sa na očkovanie zaregistrovalo päťtisíc ľudí,“ oznamoval už v piatok na svojej internetovej stránke Sergej Sobianin, primátor vyše 12-miliónovej Moskvy. Pre televíziu Rossija už včera pripustil, že ide len o nepatrný prvý krok. „Celkovo musíme zaočkovať 6–7 miliónov ľudí, a taký stroj ihneď nenaštartuješ. Treba ho postupne zabehávať, vypracovať mechanizmy digitálnych záznamov, logistiku chodu chladiaceho reťazca, prepravy i skladovania,“ dodal Sobianin.

Sám šéf Kremľa minulý týždeň pripustil, že zásoby očkovacej látky Sputnik V sú pre chýbajúce výrobné kapacity obmedzené. Počet dávok, ktoré budú v najbližších dňoch k dispozícii, odhadol na dva milióny. „To nám umožňuje začať ak už nie masovú, tak aspoň rozsiahlu vakcináciu,“ citovala prezidenta Vladimira Putina agentúra TASS.

Málo druhej dávky

Spravodajský portál Meduza upozornil na ďalší problém okolo Sputnika V. Hoci táto vakcína sa podáva v dvoch dávkach, farmaceutické spoločnosti zatiaľ stíhajú vyrábať len tú prvú. Zdroj z farmaceutického priemyslu Meduze povedal, že momentálne je k dispozícii len 500-tisíc očkovacích súprav obsahujúcich oba komponenty.

Kirill Dmitriev, šéf Ruského fondu priamych investícií, ktorý sa na výrobe vakcíny podieľa a stará sa o jej marketing, pre BBC vyslovil nádej, že ešte v priebehu decembra sa v 145-miliónovej krajine podarí zaočkovať dva milióny ľudí.

Podľa Meduzy sa ale farmaceutickým firmám zatiaľ nepodarilo zaviesť stabilnú výrobu druhej zložky vakcíny, ktorá má byť pacientom aplikovaná s odstupom niekoľkých týždňov od prvej dávky. „Pri druhej dávke teraz prebieha optimalizácia technologických procesov a inštalácia doplňujúcich zariadení, čo sa vyrieši za mesiac a pol, a je možné, že jej stabilná výroba nebude dosahovať potrebný objem,“ konštatoval pre portál nemenovaný zdroj. Podľa iného odborníka ale neplatí, že druhú dávku si pacient musí nutne dať aplikovať po troch týždňoch od prvého očkovania, ako sa pôvodne uvádzalo, ale kedykoľvek medzi 21. a 50. dňom od prvej dávky. Času na výrobu druhej dávky by teda malo byť dostatok.

V Rusku v nedeľu pribudlo 29-tisíc nových prípadov koronavírusovej nákazy, najviac od začiatku pandémie. Za 24 hodín zomrelo ďalších 457 pacientov, čím sa celková smrteľná bilancia zvýšila na 43 141. Doteraz sa v Rusku nakazilo už bezmála 2,5 milióna ľudí. Viac infikovaných je len v USA, Indii a Brazílii. Ruské úrady pôvodne tvrdili, že Sputnik V poskytuje ochranu pred chorobou COVID-19 s 92-percentnou účinnosťou, potom ale číslo zvýšili na 95 percent, keď rovnakú úspešnosť svojho preparátu ohlásili konkurenční výrobcovia Pfizer a BioNTech. Aj keď ruské úrady vakcínu Sputnik V oficiálne zaregistrovali ako prvú na svete už v auguste, tretia fáza jej klinického testovania s účasťou 40-tisíc dobrovoľníkov sa ešte stále neskončila. Sputnik V sa podľa agentúry TASS bude vyrábať okrem iného v Indii, Brazílii, Číne a Južnej Kórei. Z európskych krajín o prvú ruskú vakcínu prejavilo záujem Maďarsko.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19