Biden si za šéfa rezortu zdravotníctva vybral právnika z Kalifornie

Budúci prezident USA Joe Biden si za ministra zdravotníctva vo svojej vláde vybral Xaviera Becerru, ktorý momentálne zastáva post generálneho prokurátora štátu Kalifornia.

07.12.2020 06:28 , aktualizované: 06:50
debata (3)

Ako v pondelok informovala agentúra AP, ak túto nomináciu potvrdí aj Senát, 62-ročný Becerra sa stane prvým príslušníkom latinskoamerickej komunity na čele ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb.

Rezort preberie v kritickom okamihu – počas pandémie vyvolanej chorobou COVID-19, ktorá v USA zabila viac ako 280-tisíc ľudí. Úlohou Becerrovho rezortu bude realizovať v USA vakcinačnú kampaň, ktorej prípravy už začala administratíva končiaceho prezidenta Donalda Trumpa.

Becerra sa stal Bidenovou jasnou voľbou na post šéfa ministerstva zdravotníctva až v posledných dňoch, uviedli informované zdroje.

Podľa nich ide o veľké prekvapenie, pretože Becerra, ktorý pracoval v oblasti trestného súdnictva, prisťahovalectva a daňovej politiky, bol považovaný skôr za kandidáta na post generálneho prokurátora USA.

Becerra pôsobil v Kongrese 12 volebných období, pričom tam zastupoval obvod Los Angeles. V roku 2017 sa stal kalifornským generálnym prokurátorom.

V tejto funkcii sa stal známym ako štátny úradník, ktorý podával žaloby na prezidenta USA Donalda Trumpa viac ako ktokoľvek iný. Okrem zdravotnej starostlivosti sa ich súdne spory zameriavali na rôzne otázky – od prisťahovalectva po ochranu životného prostredia.

Ako generálny prokurátor štátu Kalifornia Becerra viedol aj koalíciu amerických štátov ovládaných demokratmi, ktoré bránia reformu zdravotnej starostlivosti známu ako „Obamacare“ pred snahami Trumpovej vlády zvrátiť ju. Na budúci rok sa čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu v tomto právnom spore.

Becerra ako člen Snemovne reprezentantov v rokoch 2009 a 2010 zohrával významnú úlohu v snahách o presadenie zákona o zdraví predloženého Kongresu vtedajším prezidentom USA Barackom Obamom.

Biden navrhol, aby Centrum pre kontrolu chorôb viedla infektologička

Joe Biden, ktorý sa v januári ujme funkcie prezident USA, má v pláne posilniť kompetencie Centra pre kontrolu chorôb (CDC). Túto vládnu agentúru by mala viesť Rochelle Walenská, ktorá je v nemocnici Massachusetts General Hospital prednostkou infektologického oddelenia.

Walenská podľa agentúry Reuters vystrieda na čele CDC Roberta Redfielda a bude manažovať aj boj CDC proti pandémii infekčnej choroby COVID-19 vyvolávanej koronavírusom SARS-CoV-2.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby v USA