EÚ a USA odmietli výsledok venezuelských volieb

Európska únia, USA a tzv. limská skupina v pondelok odmietli výsledok nedeľňajších parlamentných volieb vo Venezuele, v ktorých podľa predbežných výsledkov zvíťazil tábor úradujúceho prezidenta Nicolása Madura. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

07.12.2020 23:10
maduro Venezuela Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro hovorí s novinármi po jeho hlasovaní v parlamentných voľbách v Caracase 6. decembra 2020.
debata (49)

Voľby „nesplnili minimálne medzinárodné štandardy“, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo vyhlásení v mene 27 členských krajín EÚ. Nedostatočné rešpektovanie politického pluralizmu a vylúčenie a trestné stíhanie opozičných lídrov Únii podľa Borrella nedovoľuje uznať tento volebný proces za dôveryhodný.

Maduro a jeho ľavicoví politickí spojenci získali viac ako 67 percenta hlasov, vyplýva z predbežných oficiálnych výsledkov sčítania, ktoré bojkotovali hlavné opozičné strany.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktorí sa v pondelok stretli v Bruseli, podľa Borrellových slov venezuelské úrady vyzývajú, aby začali proces prechodu k riešeniu politickej krízy prostredníctvom dôveryhodných a transparentných parlamentných a prezidentských volieb, na ktorých sú zastúpené všetky strany.

Spojené štáty v pondelok oznámili, že lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa budú aj naďalej uznávať ako prezidenta tejto juhoamerickej krajiny – aj napriek sporným voľbám, ktoré Madurovi zabezpečili kontrolu nad všetkými štátnymi inštitúciami.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo na Twitteri napísal, že voľby „nespĺňajú žiadne minimálne štandardy dôveryhodnosti“, a označil ich za pokus „ukradnúť demokratickú budúcnosť Venezuely“. USA podľa jeho vyjadrení vyzývajú všetky krajiny, aby tento volebný „podvod“ odmietli.

Predstavitelia tzv. limskej skupiny, bloku združujúceho niektoré krajiny Latinskej Ameriky a Kanadu, medzinárodné spoločenstvo takisto vyzvali, aby výsledky volieb odmietlo, píše agentúra DPA.

„Medzinárodné spoločenstvo nemôže dovoliť, aby Maduro, ktorý je pri moci nezákonne, pretože ukradol voľby v roku 2018, získal prospech prostredníctvom krádeže druhých volieb,“ uviedol Pompeo, ktorého vyjadrenie sprostredkova­la AFP.

Maduro, bývalý vodič autobusu, ktorý sa stal prezidentom v roku 2013 po smrti svojho predchodcu a mentora Huga Cháveza, bol v roku 2018 znovuzvolený na post prezidenta. Opozíciou ovládaný parlament i medzinárodné spoločenstvo označili vtedajšie voľby za nelegitímne a za úradujúceho prezidenta sa začiatkom roku 2019 vyhlásil Guaidó. Podporili ho USA, EÚ i mnohé latinskoamerické krajiny.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro