Záhadné ochorenie na juhu Indie zrejme spôsobili ťažké kovy v potravinách a vode

Záhadné ochorenie, ktoré si v juhoindickom štáte Ándhrapradéš vyžiadalo hospitalizáciu viac ako 500 ľudí, mohlo spôsobiť nadmerné množstvo olova a niklu v potravinách alebo pitnej vode. V utorok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

08.12.2020 17:42
India Foto: ,
debata (5)

K prepuknutiu záhadného ochorenia došlo v sobotu v meste Eluru. U osôb, ktoré následne hospitalizovali, sa prejavila nevoľnosť či bolesti hlavy, pričom mnohí upadli do bezvedomia, informoval hovorca tamojšieho úradu zdravotníctva.

Podľa predbežných zistení zdravotníkov mali pacienti v krvi zvýšenú hladinu niklu a olova. Ako sa tieto ťažké kovy do ich krvi dostali, však zatiaľ nie je známe. Z celkového počtu 505 osôb, ktoré doposiaľ hospitalizovali, už 370 prepustili, uviedol pre DPA predstaviteľ miestnej vlády.

„Výsledky ďalších testov, ktoré vykonáva Indický inštitút chemických technológií a iné inštitúty, by mali byť čoskoro známe,“ uvádza sa vo vyhlásení hlavného ministra štátu Ándhrapradéš.

Do mesta Eluru boli vyslané špecializované tímy lekárov, ktoré majú celú záležitosť objasniť a pomôcť pri liečbe pacientov. Na mieste okrem toho prebieha terénny monitoring – od domu k domu – s cieľom odhaliť prípadných ďalších chorých. Vedci zároveň v oblasti testujú zdroje vody.

Opozičná strana Telugu déšam uviedla, že príčinou ochorenia je kontaminácia vody, a miestnu samosprávu obvinila z nedbanlivosti. Zároveň žiada o vyšetrenie prípadu a miestne úrady vyzvala, aby v súvislosti s ochorením vyhlásili stav tzv. mimoriadnej situácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #India