Lukašenko navrhol odovzdať časť právomocí ľudovému zhromaždeniu

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko navrhol, že odovzdá časť svojich prezidentských právomocí Celobieloruskému ľudovému zhromaždeniu, čo je inštitúcia zahŕňajúca zástupcov vlády a rôznych sektorov ekonomiky a spoločnosti krajiny. Informovala o tom v utorok agentúra Belta.

08.12.2020 21:49
Virus Outbreak Belarus Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na návšteve pacientov s Covidom-19 v jednej z bieloruských nemocníc. 8. decembra 2020.
debata (7)

Lukašenko nedávno inicioval zmenu ústavy, na základe ktorej chce delegovať časť svojich prezidentských právomocí na nižšie vládne úrovne.

„Ak prezidentovi časť právomocí vezmeme, musíme ich niekomu dať. Tieto právomoci sa nehodia ani vláde, ani parlamentu. Komu ich teda dať? Musíme hľadať taký orgán. Máme však Celobieloruské ľudové zhromaždenie. Časť právomocí teda budeme musieť odovzdať,“ uviedol Lukašenko.

Povedal tiež, že delegáti tohto zhromaždenia budú svoju funkciu zastávať ako službu verejnosti a budú sa im zodpovedať predsedovia parlamentných komôr, ministri a gubernátori. Podľa bieloruského lídra tento systém nenahradí existujúci volený zákonodarný orgán a neduplikuje ho.

Lukašenko predtým navrhol, aby sa Celobieloruské ľudové zhromaždenie stalo ústavným orgánom, ktorého členovia by boli volení na päťročné funkčné obdobie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko